Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР ще бъде надграден и

...
Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР ще бъде надграден и
Коментари Харесай

С център за милиони властта цели България отново да прави космически изследвания

Центърът за аерокосмически наблюдения в Министерство на вътрешните работи ще бъде надграден и може да бъде мост към приемането на България в Европейската галактическа организация, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, представен от Българска телеграфна агенция. Той участва на интернационалния семинар " Космосът в поддръжка на сигурността и защитата ", който се организира в София.

Организатори на събитието са Центърът за проучвания по национална сигурност и защита към Българската академия на науките, с поддръжката на Министерство на защитата и в съдействие с асоциацията EURISY.

Министърът означи, че България желае да се върне на картата на галактическите проучвания и напомни, че страната има забележителна история в това отношение.

Демерджиев описа за план за развиване на Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в Министерство на вътрешните работи. Той е бил изменен по този начин, че да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни планове както в областта на нововъведенията, по този начин и в науката.

Центърът през юли 2007 година от Сергей Станишев и Емел Етем, като бе построен от тогавашното министерството на държавната политика при бедствия и повреди за прогнозиране, ранно предизвестие и мониторинг на естествени бедствия и повреди в народен мащаб. за откриването на центъра са изразходвани над 1.4 млн. лева от националния бюджет и 1.2 млн. лева по стратегия ФАР. Няколко седмици след откриването му страната е залята от порои, от които най-вече потърпевш е град Цар Калоян, където умират девет души. От аерокосмическия център не е постъпило никакво предизвестие за задаващия се проливен дъжд, няма обществена информация и за други предизвестия през идващите години.

Идеята в този момент е от информацията, която постъпва в центъра, откакто се обработи и отдели тази, касаеща бранш " Сигурност ", останалите данни да бъдат предоставени на цивилни консуматори, уточни министър Демерджиев и добави, че тя ще бъде обработвана от Министерството на електронното ръководство, учени от Българската академия на науките и от всеки, който може да способства в областта на обработката й.

" Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем по този начин да конструираме този център и да разпределим неговите функционалности, че да получаваме оптимално качествена информация посредством модерни средства за нейната обработка, с цел да е потребна в доста сфери ", уточни още вътрешният министър.

На 27 декември 2022 година Министерство на вътрешните работи е разгласило социална поръчка на стойност 13.3 млн. лв. без Данък добавена стойност по отношение на надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с опция за приемане на данни от повече спътници и датчици, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на актуален програмен продукт за обработка на постъпилите данни.

Цели се също увеличение на потенциала за предпазване на пространствени данни, както и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения за благоприятни условия за предпазване, обработка и разбор на огромни размери данни.

Чрез публичната поръчка би трябвало да се изготвят също оперативни процедури за оьбмяна на пространствени данни за обсега на бедствията в действително време или близо до действителното време при съблюдаване на стандартите за оперативна съгласуемост.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР