Център за върхови постижения в областта на растителната системна биология

...
Център за върхови постижения в областта на растителната системна биология
Коментари Харесай

Правят център за върхови постижения в Пловдив

Център за върхови достижения в региона на растителната систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) започва активността си в Пловдив. Същият е без аналог в България и Югоизточна Европа. Той се финансира след извоюван план PlantaSYST и е на стойност 15 млн. eвро. Засега е единственият български план, утвърден във втория стадий по програмата „ Хоризонт 2020 “ на Европейски Съюз. Това е голям триумф за България. На първия стадий страната ни се е конкурирала със 171 оферти от цяла Европа. След отсяването са останали 11 плана, измежду които е и нашият.

Негови сътрудници са три български и два немски научни института. Това са Институт по молекулярна биология и биотехнология в Пловдив, Института по зеленчукови култури /ИЗК/ - „ Марица “ Пловдив, както и Института по микробиология при Българска академия на науките. От немска страна вземат участие Постсдамски университет и Институт по молекулярна растителна физиология „ Макс Планк “.

В ЦРСБ се правят фундаментални научни проучвания, като се ползват най-модерните технологии в региона на геномиката, метаболомиката и биоинформатиката.

Предмет на проучване са генетичните фактори за резистентност към разнообразни типове абиотичен и биотичен стрес, създаване на растителни ин витро системи за произвеждане на биологично дейни субстанции, проучване на характерни генно-регулаторни системи, и тестването им първо в моделни растения. Крайната цел е възстановяване качествата на културно значими типове.

„ Със своята работа желаеме да разчупим клишето, че в България не може да се прави просвета на високо равнище “, разяснява доктор Мария Бенина - биолог, откривател в Центъра за върхови достижения. В неговия екип вземат участие 30 откриватели, четирима от които са от Индия, Съединени американски щати, Южна Африка и Китай.

Идеята на ЦРСББ е да се затвори цикълът сред фундаменталната и приложната просвета, която да е в интерес на бизнеса. В тази връзка към този момент има контракти за взаимна активност сред ЦРСББ и редица български, и интернационалните компании. Друга цел е Центърът да бъде упълномощен като научна организация, която има право да образова докторанти.

На този стадий ЦРСББ е ситуиран в независима постройка на територията на ИЗК Марица. Той ще действа там до построяването на собствен дом, където ще разгърне цялостния си потенциал. Със съдействието на Община Пловдив новият център ще бъде издигнат върху 25 декара в индустриална зона „ Тракия “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР