Цените в Турция ще паднат възможно най-скоро. Това заяви в

...
Цените в Турция ще паднат възможно най-скоро. Това заяви в
Коментари Харесай

Ердоган с обещание към турците: Цените ще паднат скоро

Цените в Турция ще паднат допустимо най-скоро. Това съобщи в сряда президентът Реджеп Таийп Ердоган в тирада пред депутати от неговата партия, съобщи Ройтерс.

През декември годишната инфлация в страната се повиши над 36%, което се дължи най-много на валутната рецесия. В днешната си тирада Ердоган сподели, че данните за инфлацията не дават отговор на икономическите действителности в Турция и че се надява да види изгодите от икономическата политика на Анкара през лятото.

Потребителските цени в Турция скочиха с 36% през декември в съпоставяне със същия месец на миналата година. Към момента те нарастват с най-бързия си ритъм от септември 2002 година насам. Партията на Ердоган пристигна на власт точно през тази година.

Увеличението на цените се дължи на скока на разноските за превоз с близо 54% на годишна база и на повишаването на храните и напитките с 43,8%. Стойностите на домакинските уреди и хотелиерските услуги също се покачиха с повече от 40% спрямо предходната година.

През 2021 година турската валута загуби повече от 40% по отношение на щатския $ - срив, подхранван от настояването на Ердоган централната банка на страната да организира извънредно ексцентрична политика на понижаване на лихвените проценти, вместо да ги покачва, в изискванията на бързо растящи цени.

През декември Ердоган разгласи съвсем 50-процентно нарастване на минималната работна заплата и проект за нов тип депозитна сметка в турски лири, която ще защищава вложителите от обезценяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР