Цените у нас бележат 14-годишен рекорд. Инфлацията мина 9-те процента

...
Цените у нас бележат 14-годишен рекорд. Инфлацията мина 9-те процента
Коментари Харесай

Надя Василева, Конфедерация по заетостта: Във всички сектори има невероятен глад за хора

Цените у нас бележат 14-годишен връх. Инфлацията мина 9-те % на годишна база по данни на Национален статистически институт, спрямо предишния януари. С този растеж прогнозата на финансовия министър Асен Василев, че няма да надхвърлим 10-те %, може и да не се окаже съответстваща.

Само за месец цените са скочили с 1,5%. В края на предходната година, те са нарастнали на годишна база с съвсем 13% - разликата от ден на ден се стопява по отношение на инфлацията и към този момент е под 4%. Каквото и ново повишение на заплатите да има, то към този момент ще бъде изядено от растежа на първични материали, сила и артикули.

Какви са желанията на бизнеса за тази година - ще наемат ли чиновници, ще покачват ли заплати? Тенденциите на пазара на труда в студиото на разяснява Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация по заетостта.

Най-много нови чиновници ще се търсят на всички места - всички браншове имат необикновен апетит за хора, изясни Василева.

Около 90 000 работни позиции има отворени сега, като максимален % от тях са в бранш " Производство ". С най-ниско търсене е мениджмънтът.

Във всички браншове се виждат проблеми, просто няма хора, добавя Василева.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР