Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша

...
Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша
Коментари Харесай

Цената на зехтина достигна 26-годишен връх

Цените на зехтина доближиха рекордни равнища в резултат на продължителната суша в най-големия производител - Испания. Очакванията са нарасналите цени да се задържат известно време, написа CNBC, представено от Българска телеграфна агенция.

Според данни на Международния валутен фонд международните цени на зехтина са достигнали 5989,8 $ за метричен звук, отбелязвайки 26-годишен най-много.

Високите цени може да се задържат " за известно време ", сподели анализаторът на " Минтек " (Mintec) за маслодайни семена и растителни масла Кайл Холанд.

Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното изсъхнало време, е главната причина за скока на цените.

" Проблемите, които способстват цените да доближат съвсем исторически върхове, са значително неприятното време и сушата в огромна част от Средиземноморието, само че най-важното е протичащото се в Испания, която е главен производител и експортьор на зехтин ", разяснява Холанд.

Според него вследствие на " извънредно неприятните " метеорологични условия последната годишна продукция от маслини, събрана сред октомври и февруари, е дала с 50 на 100 по-малък рандеман от нормалния, затягайки международното предложение и тласкайки цените нагоре.

" Изключително неприятните метеорологични условия значат, че Испания е произвела към 630 000 метрични тона зехтин, което е мощен спад от нормалните равнища от 1,4 до 1,5 милиона метрични тона ", добави Холанд.

Маслиновите дървета порастват в топъл и изсъхнал климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса по Целзий.

Испания претърпя интервал на " доста изсъхнало " време през март, с едвам 36 на 100 от междинните месечни превалявания, съгласно Министерството на екологичния преход на страната. В страната имаше 36 следващи месеца с превалявания под междинното равнище.

Ако времето не се усъвършенства, идната годишна продукция може да даде още по-лош рандеман.

" Възможно е да има сходна или даже по-слаба годишна продукция от тази, получена през предходния сезон, съгласно участниците на пазара. Те също по този начин предвиждат, че цените може да се задържат на настоящите равнища за известно време ", изясни Холанд. 

Натискът на търсенето натоварва още повече веригите за доставки.

Търсенето на зехтин е мощно през последните години - цените се повишават от 2020 година, тъй като потребителите ядат и готвят вкъщи по-често по време на и след пандемията от коронавирус, показа Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за зехтин.

На всичкото от горната страна дефицитът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също тласна цените нагоре.

" Избухването на войната в Украйна, което сътвори световен дефицит на слънчогледово олио, увеличи още повече търсенето на зехтин ", добави той.

Промяната на потребителските привички може да облекчи част от натиска.

По думите на Валморбида потребителите към този момент са почнали доста да понижават потреблението на зехтин. Първо, като са по-пестеливи в използването му и второ, като минават към растителни масла или масла от семена или разнообразни смеси от масла.

Въпреки това той поддържа тезата, че главното търсене на зехтин като здравословен и натурален артикул " съвсем сигурно ще се резервира ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР