Цените на суровия петрол едва ли ще успеят да се

...
Цените на суровия петрол едва ли ще успеят да се
Коментари Харесай

Петролът приключи януари с печалба

Цените на суровия нефт надали ще съумеят да се качат доста над 70 щ. $ за барел през 2018-а, в случай че пазарът е притиснат от две противоположни сили - проведеното от ОПЕК ограничение на добива на черно злато и растящото произвеждане на шистово гориво в Щатите. Това демонстрира изследване на организация "Ройтерс ", оповестено на 31 януари. Анкетираните 34 икономисти и анализатори предвиждат 62.37 щ. $ цена за барел недопечен нефт вид "Брент " през тази година и 61.29 $ през идната. Очакванията за лекия щатски недопечен нефт са за междинна цена 58.11 щ. $ за барел през 2018-а при приблизително 63.63 щ. $ през януари. Анализатори на сектора от "Бенк ъф Америка " пък предвиждат междинна цена от 60 щ. $ за барел гориво вид WTI и 64 $ за конкурентния вид "Брент ".

Един от участниците в изследването на "Ройтерс " показва, че "стабилният растеж на търсенето, безапелационният ангажимент за ограничаване на предлагането от основния производител от ОПЕК - Саудитска Арабия, и съществуващите геополитически опасности ще оказват помощ за поддържането на корав предел под петролните котировки ". От друга страна обаче, "се чака мощен напредък на добива в Щатите, както и на някои опортюнистични продавачи както от редиците на ОПЕК, по този начин и отвън нея по-късно през годината, които няма да разрешат на цените да надвишават доста 70 щ. $ приблизително за барел. " Експертите показват, че щатското произвеждане е повишено с над 17% от средата на 2016-а и може да надвиши 10 милиарда барела дневно - предел, преодолян само от Русия и от Саудитска Арабия. Успоредно с американците цените над 65 щ. $ за барел предизвикват и други експортьори отвън ОПЕК - като Канада и Бразилия, да качат добива посредством създаването на нови планове.

Засега анализаторите не се наемат да предвиждат дали ОПЕК ще удължи периода на съглашението за орязване на производството на черно злато с 1.8 млн. барела дневно, който изтича в края на годината.

Междувременно петролът вид "Брент " завърши петия си следващ месец "на облага " със междинна котировка от близо 69 щ. $ за барел през януари. Това се случи макар почналия при започване на седмицата спад на цените поради упования растеж на складовите ресурси на Щатите, доказан на 31 януари от щатското министерство на енергетиката. Резервите са се нараснали с 6.8 млн. барела в интервала от 22 до 26 януари след 10 следващи седмици на спад, свил предлагането до най-ниските нива от началото на 2015-а.

Новината смъкна неотложно, само че за малко, котировките на фючърсните договори на американския лек недопечен нефт до 63.92 щ. $ за барел. След няколко часа те се върнаха над 64.70 щ. $ за барел. Горивото вид "Брент " пък падна с 39 цента - до 68.63 щ. $ за барел и след това се върна още веднъж над 69 $ за барел.

Щатското министерство на енергетиката предвижда, че националният рандеман на черно злато ще е приблизително 10.3 млн. барела дневно през тази година и 10.9 млн. през идната. Производството е скочило до 10.038 барела дневно през ноември 2017-а - най-високият междинен месечен рандеман от ноември 1970-а. А цената от към 64 щ. $ за барел може да насърчи откриването на още кладенци. Благодарение на шистовите находища чистият импорт на недопечен нефт и на петролни артикули в Щатите в края на 2017-а е паднал под 2.5 млн. барела дневно - най-ниското записано количество от началото на 70-те години на предишния век.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР