Цените на строителните материали не спират да растат, а заради

...
Цените на строителните материали не спират да растат, а заради
Коментари Харесай

Експерт: Имотите може да поевтинеят, но не и новото строителство

Цените на строителните материали не стопират да порастват, а поради войната в Украйна на строителните тържища у нас към този момент липсват съществени cтoĸи ĸaтo cтoмaнa, пpoфили и apмaтypнo жeлязo. Заради фрапантното нарастване на всички строителни материали много обекти се бавят, а някои даже са спрени. Сделките на зелено понижават, а готовите жилища ще стават все по-скъпи, изясняват от сектора.
 
Строителните материали са поскъпнали приблизително сред 50 и 100 % през последната година, а поради войната в Украйна, високите цени на горивата и природния газ, стоките надали скоро ще поевтинеят, изясняват в този магазин в Благоевград.
 
" Дървеният материал примерно, той стана доста безценен. Купуваше се за 300 лв., сега е 600 се купува, а го продаваме по-скъпо и ще вкарваме от чужбина, ще се ориентираме от чужбина нещо да вкарваме и да оцеляваме, с цел да е по-евтино. Не знам какво ще стане ", сподели Димитър Кръстев, притежател на магазин за строителни материали пред Българска национална телевизия.
 
По-скъпи са всички строителни материали, само че при желязото, което вкарваме у нас основно от Русия и Украйна, нарастването е най-драстично.
 
" То скочи с 2 -3 пъти, 200 - 300 % към този момент. Днешни цени е сред 3 -3.50 лева Сравнено с една година, когато беше 1 лев, сами може да си извършите сметка какъв брой пъти се е покачило. Това след себе си води до нарастване на крайния строителен артикул ", сподели Петър Байкушев от Строителна камара – Благоевград.
 
От сектора пресмятат, че строителството е нараснало себестойността си приблизително с 30 до 40 % поради по-скъпите материали. Фирмите, сключили покупко-продажби „ на зелено “ преди година, търпят големи загуби.

Да закупим ли парцел по време на рецесия

" Има сътрудници, които даже стопираха строителството за момента. Трудно се влага сега, ситуацията е доста комплицирана и доста тежка. Няма пазарна цена, от там се прокарват спекулативни планове. Сложен, тежък развой и до каква степен ще стигнат цените никой не може да каже ", сподели Байкушев.
 
В Благоевград покупко-продажбите на зелено до преди година се сключваха за 400 евро на квадрат, в този момент цената е не по-малко от 600 евро за квадратен метър.
 istock istock
" Имотите, като подготвени жилища, да не се дублирам, само че ще вървят нагоре, а самите парцели като земя мисля, че няма съображение да бъдат качвани цените, тъй като при война нормално се качват питателните артикули, горива, енергоносители и така нататък недвижимостите би трябвало да паднат като цени. Недвижимостите би трябвало да паднат като цени, само че новото строителство няма по какъв начин да падне ", добави Байкушев.
 
Вcичĸи зaвoди зa пpoизвoдcтвo нa cтpoитeлни мaтepиaли y нac paбoтят нa пpиpoдeн гaз и след катo тoй пocĸъпвa, нeизбeжнo e и cтpoитeлнитe мaтepиaли дa пoвишaвaт цeнитe cи. А даже войната в Украйна да завърши скоро, веригите за доставки на материали, надали ще бъдат възобновени толкоз бързо, считат от строителния отрасъл. И до каква степен ще стигне инфлацията и какви ще са цените следващата година – никой не може да каже.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР