Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат.

...
Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат.
Коментари Харесай

Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат

" Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат ". Това сподели пред публицисти министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година, който беше посетител на Деветата национална среща на земеделските производители, провеждаща се край Казанлък. От думите му стана ясно, че сега най-голямата заплаха е да се застъпят продукцията от 2022 година и тази, която следва да се прибере след няколко месеца. Това може да се случи, в случай че няма оживление на пазара.

" Няма облаги в зърнопроизводството при актуалните ниски изкупни цени на пшеницата, неналичието на пазари и високата себестойност на продукта от миналата година ", изясни още Гечев. " Като добавиш разноските за предпазване на продукцията, някъде се работи и на загуба. Надявам се стопаните да преодолеят най-малко прага на себестойност ", изясни още той.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов добави, че все още 5 млн. тона пшеница застояват на територията на страната. " Има и производители, които са задържали годишна продукция и от 2021 година. На по-голяма част от зърнопроизводителите складовете им са цялостни с годишна продукция от 2022 година ", уточни той.

От думите на земеделския министър стана ясно, че въпросът е обсъден и на миналия Съвет на министрите по земеделие. Служебният министър изясни, че е обсъждано отваряне на така наречен спешен запас. Чакаме развиване от страна на европейските институции в тази посока, в това число част от механизмите за задействане на такси за украинското зърно и слънчоглед при прекосяване на продукцията през страната, сподели той. Според министър Гечев сега има два наболели въпроса - дали производителите ще има къде да приберат идната годишна продукция и дали ще имат пари да я приберат.

Служебният министър е безапелационен, че страната няма да се помири във връзка с високата цена на някои артикули, включително на млечните. По думите на Гечев скоро ще стартира реализиране на всекидневен мониторинг на цените по цялата верига, който ще се прави в дребни и огромни магазини във всички градове в страната, ще включва и параленост на цените с тези в други страни. 

" Министерството на земеделието е на 85 % готово с Наредба за следене на качеството на продуктите при проникването им на пазара, без значение дали са вносни или български “, сподели още Гечев. Подготвят се и законодателни промени, които включват детайлизиране на разнообразни аспекти във връзка с ценообразуването, разширението на някои понятия и тяхното доуточняване, разяснява той. 

" За страдание в необятната общност доста хора считат, че казусът е при фермерите, които са завишили цените. Наблюдаваме до 80 на 100 повишаване на цените по веригата ", уточни ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Той разяснява, че от Асоциацията са задоволени от позицията на Министерството на земеделието по отношение на това какви ограничения ще бъдат взети за ограничение на повишението на цените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР