Цените на селскостопанските стоки са продължили силно да нарастват през

...
Цените на селскостопанските стоки са продължили силно да нарастват през
Коментари Харесай

Цените на селскостопанските стоки в ЕС нарастват със 17%, в България - с 5%

Цените на селскостопанските артикули са траяли мощно да нарастват през първото тримесечие на 2023 година, само че покачването е с най-бавния ритъм от началото на съветската експанзия против Украйна. Това сочат данни на европейската статистическа работа Евростат, оповестени на уеб страницата й.

 

Все отново това съставлява по-нисък % на нарастване спрямо темпа на смяна от предходния тримесечен интервал. За четвъртото тримесечие на 2022 година по отношение на същото на 2021 година в Европейски Съюз цените скочиха с 26 на 100, а в България – с над 17 на 100.

 

В рамките на кошницата с артикули се следи изключително мощно нарастване на цените на яйцата (с 60 на 100 приблизително в ЕС), ориза (51 на сто), маслините и свинското месо (и двете с по 49 на сто). Общото покачване на цените на яйцата в Европейски Съюз отразява освен дефицита на фуражно зърно и понижения експорт на зърно от Украйна, само че и експлоадирането на птичи грип в Белгия и Нидерландия.

 

Производството на селскостопанска продукция е обвързвано със обилни разноски, отбелязва Евростат. Земеделските производители би трябвало да вършат покупки на артикули и услуги, които да бъдат употребявани като първични материали в индустриалния развой.

 

Въпреки че цените на продукцията продължиха да се повишават сред първото тримесечие на 2022 година и съответното на 2023 година, същото се случи и със междинната цена на стоките и услугите, потребявани сега в селското стопанство (т.е. първични материали, които не са свързани с инвестиции) в Европейски Съюз като цяло. Те са се нараснали с 11 на 100 за същата кошница със първични материали.


 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР