Цените на референтните световни марки петрол леко се покачват в

...
Цените на референтните световни марки петрол леко се покачват в
Коментари Харесай

Цената на петрола се срина под $90 за барел

Цените на референтните международни марки нефт леко се повишават в четвъртък сутринта след внезапния им срив предходния ден. Борсовите котировки на суровината паднаха до най-ниски равнища от януари насам заради опасения от понижаване на световното търсене на гориво.

Към 9:12 часа българско време цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $88,53 за барел, което е с $0,54 по-висока от тази при затваряне на миналата сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $4,83 (5,2%) до $88 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия миг е 82,52 $ за барел, което е с 0,58 $ повече от крайната стойност на миналата сесия. До затварянето на пазара предходния ден котировките за на тези договори паднаха с $4,94 (5,7%) до $81,94 за барел.

Петролът Brent завършиха предходната сесия на ценово дъно от 24 януари, а WTI - на най-ниското си равнище от 11 януари, отбелязва Dow Jones Market Data.

Този внезапен спад беше породен от страховете от по-нататъшно повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас и данните за понижаване на вноса на нефт в Китай.

" Виждаме каква е комбинацията от $, който се ускори до 20-годишен връх, политиката на Китай за нулева приемливост към ковид в Китай, съвсем обезпечена криза в Европа през зимата и възходящата възможност от световна криза ", сподели един старши пазарен анализатор в DTN Troy Vincent.

Междувременно Администрацията за енергийна информация към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати (EIA) увеличи месечната си прогноза за потреблението на нефт и течни въглеводороди (HLH) в света през 2022 година със 100 хиляди барела дневно. Сега EIA чака световното търсене да бъде 99,53 милиона барела на денонощие, което е с 2,1 милиона барела дневно повече от 2021 година.

Агенцията също леко поправя прогнозата си за търсенето на нефт за 2023 година Според EIA потреблението ще нарасне до 101,5 милиона барела дневно вместо 101,49 милиона барела дневно, предстоящи месец по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР