Цените на пшеницата паднаха отново рязко във вторник. И в

...
Цените на пшеницата паднаха отново рязко във вторник. И в
Коментари Харесай

Спад в цените на зърното предизвика паника и разпродажби на борсите

Цените на пшеницата паднаха още веднъж внезапно във вторник. И в Европа, и зад океана зърното поевтиняваше, само че не е ясно дали пазарът реагира на вероятно облекчение на износа за Украйна или това е реакция на суматоха в съвсем истерична пазарна среда.

Цените на пшеницата от новата европейска годишна продукция (септемврийски договор) паднаха във вторник с 11,50 евро до 331,75 евро за звук. В Съединени американски щати септемврийските цени на пшеницата се сринаха с още 39 цента до 807 цента за бушел във вторник (след националния празник). Пролетната пшеница, отглеждана в северните Съединени американски щати и Канада, загуби цели 51 цента (поради високите прогнози за засаждане в Канада) и се срина до 890 цента за бушел.

От последния ценови пик в средата на май, цените на пшеницата в Съединени американски щати са паднали с 37% – до последното равнище, следено в средата на февруари (преди войната в Украйна). В Европа пшеницата е изгубила към 25% или 107 евро за звук от средата на май, оповестяват немските медии.

Експортните цени на съветската пшеница също паднаха тази седмица под напън от новата годишна продукция, която фермерите преди малко започнаха да прибират и доста понижената експортна такса. Към това се прибавя внезапният спад на цените на зърното в Съединени американски щати и Европа. Русия, наранена от тежки наказания, понижи налозите върху износа на зърно предходната седмица, с цел да усили доставките през новия сезон на фона на предстоящата огромна годишна продукция.

Русия е изнесла към 250 000 тона зърно предходната седмица, спрямо 500 000 тона седмица по-рано, оповестиха съветски анализатори от Sovecon, базирайки се на данни от пристанища. Руските фермери, основно в южната част на Ставрополския край, към този момент започнаха жътвата на пшеницата. Според отчети на съветски анализатори междинната рентабилност е доста по-висока от миналата година.

В Канада фермерите са засадили 10,3 милиона хектара пшеница тази година (включително 7,4 милиона хектара пролетна пшеница). Това е най-голямата повърхност от девет години, демонстрира отчет на канадската статистика. Канадските фермери също са засадили 8,7 милиона хектара рапица, повече в сравнение с беше изчислено напролет, когато Канадската статистика предвижда 8,5 милиона хектара маслодайни семена: въпреки всичко доста по-малко от миналогодишните 9,1 милиона хектара.

В петък Европейската комисия намали прогнозата си за реколтата от мека пшеница в Европейски Съюз за 2022/23 година до много под равнищата от предишния сезон, само че резервира прогнозата си за рекорден експорт. В данните за търсенето и предлагането Европейската комисия дефинира използваемото произвеждане на елементарна пшеница в Европейски Съюз на 125 милиона тона, в съпоставяне със 130,4 милиона, планувани преди месец и 130,1 милиона през 2021/22 г.

Комисията уточни като причина загубите на рандеман в няколко страни, в това число Франция, Полша, Румъния и Испания. Други анализатори също намалиха упованията си за реколтата от пшеница в Европейски Съюз след сушата и горещите талази.

Европейска комисия обаче остави прогнозата си за износа на мека пшеница от Европейски Съюз през 2022/23 година непроменена на 38 милиона тона, което би било връх и много над износа през 2021/22 година от 30 милиона тона.

Търговци и анализатори чакат мощно търсене на пшеница от Европейски Съюз през сезон 2022/23, защото войната на Русия в Украйна и обвързваните с нея наказания против Москва прекъсват търговията със зърно в Черно море.

Комисията в този момент чака производството на царевица да бъде 71,7 милиона тона в съпоставяне със 72,5 милиона месец по-рано, до момента в който плануваната годишна продукция от ечемик е понижена напълно леко до 52,2 милиона тона от 52,3 милиона тона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР