Цените на природния газ в Европа се през последните дни

...
Цените на природния газ в Европа се през последните дни
Коментари Харесай

Енергийната криза в Европа - затишие пред буря

Цените на природния газ в Европа се през последните дни се намалиха доста по отношение на пиковите си стойности през октомври. Най-лошото обаче може да следва. Запасите в газохранилищата в Европа са минимални, а зимата към този момент настъпи.

Първото огромно захлаждане ще " надуе " цената на горивата и електрическата енергия, а някои страни може са изправени пред огромни усложнения. Това написа РИА Новости, базирайки се на разбори на интернационалните енергийни анализатори.

Европейският газов пазар беше в " тресчица " през цялата есен. През октомври спот цените счупиха исторически връх, надхвърляйки 1800 $ за 1000 куб. метра природен газ. Това се дължи главно на ниското равнище на запълняемост на подземните газохранилища, лимитираното предложение от главните снабдители и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

След това цената на газа се намали, стабилизирайки се през ноември на равнище под 1000 $ за 1000 куб. м (което обаче е към четири пъти повече, в сравнение с при започване на годината). " Вълнението " на газовия пазар леко утихна, когато " Газпром " стартира да запълва с гориво в европейските подземни газохранилища.

Но тогава пристигна новината, че узаконяването на " Северен поток 2 " от Германия е краткотрайно спряно. А това значи, че времето за стартиране на газопровода в деяние още веднъж се измества и през зимата не може да се разчита на газ от него.

А Европа несъмнено не е подготвена за студеното време. По данни на Gas Infrastructure Europe, в този момент газът в европейските газохранилища е с 23,4% (20,8 милиарда куб. м) по-малко от предходната година по това време. А зимата се чака да е сурова. Така че дефицитът на електрическа енергия, газ и надлежно внезапният скок на цените им са неизбежни, считат специалисти.

На първо място, несъмнено, цената на природния газ ще се увеличи. По прогнози на основния капиталов шеф на Saxo Bank Стин Якобсен, Европа ще види такава енергийна рецесия, каквато не е имало от 1973 година насам.

Същото важи и за петрола. " Не бих се изненадал, в случай че котировките на нефта надвишават 100 $ за барел още през първото тримесечие на 2022 година ", отбелязва икономистът.

Якобсен приказва за " съвършената стихия ". " Какво ще стане с цените на енергоносителите по-късно? Ще се покачат още повече, несъмнено ", прецизира той.

" Газпром " също не счита обстановката на енергийния пазар за постоянна. " Като се има поради факторът запълняемост на газохранилищата и идния отоплителен сезон в Европа и Азия, котировките на форуърдните договори за газ не допускат доста намаляване на цените през идващите месеци ", сподели Александър Иванников, началник на отдел на газовия холдинг.
 Енергийна рецесия: Борис Джонсън споделя да на многомилионен държавен заем в поддръжка на бизнеса
Енергийна рецесия: Борис Джонсън споделя да на многомилионен държавен заем в поддръжка на бизнеса

Очаква се министър председателят на Англия да утвърди рекордна финансова инжекция за бизнеса, обиден от енергийната рецесия

Но и през последните месеци ситуацията с цените на силата не е положително, разясняват специалисти. Поскъпването на силата още преди зимата " удари " промишлеността и потребителите. Във Англия редица предприятия редуцираха производството си и желаеха държавна помощ.

Франция в този момент има най-високите цени за електрическа енергия от 2012 година насам, без значение че нуклеарните електроцентрали " смекчават " ситуацията.

А част от европейските страни взеха решение да затворят електроцентралите, работещи с въглища. Миналата зима семействата в Европа бяха призовани да понижат потреблението на електрическа енергия в пиковите часове. А в този момент може би ще се стигне тук-там и до режим на тока?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР