Цените на петте основни групи хранителни стоки, наблюдавани от FAO

...
Цените на петте основни групи хранителни стоки, наблюдавани от FAO
Коментари Харесай

Цените на храните в света са спаднали с 3,5% през 2018-а

Цените на петте съществени групи хранителни артикули, следени от FAO (Организацията по издръжка и земеделие към ООН) през предходната година са се намалил с 3,5 на 100 спрямо 2017 година. Индексът на FAO е на равнище 168,4 пункта, което е с съвсем 27% по-ниска стойност на индикатора от ниво -230 пункта, записано през 2011 година, се показва в отчета на организацията.

Най-много през предходната година са спаднали цените на захарта, поевтинели са също растителното масло, месото и млечните артикули. В същото време са се покачили цените на зърнените артикули.

През декември показателят е отчел равнище 161,7 пункта, на практика без смяна от ноемврийската стойност на индикатора.

Индексът на зърнените култури са през декември се повишава с 1,8% по отношение на ноември и с 9,6% във съпоставяне с декември 2017 година. Цената на пшеницата пораства поради опасения за реколтата в Аржентина и редуциране на експорта от Русия. Ръстът на цените обаче се сдържа от огромната конкуренция на интернационалния пазар, означават специалистите на FAO.

Като цяло за 2018 година показателят на цените на растителните масла е1 44 пункта, което е с 15% по-малка стойност на индикатора за 2017 година и е най-нисък от 2007 година насам.

През декември цените на пилешкото и говеждото месо се променят нищожно, на овчото месо леко спада. Цените на свинското месо се възвърнаха под въздействие на увеличеното на импортно търсене на международните пазари. За 2018-а показателят на тази хранителна група е166,4 пункта, което е с 2,2%от индикатора за миналата година.

 

money.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР