Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък,
Коментари Харесай

Цените на петрола се понижиха на фона на поскъпването на щатския долар

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в четвъртък, следвайки повишаването на щатския $ на фона на сигналите, че Федералния запас на Съединени американски щати скоро ще затегне паричната си политика, съобщи Ройтерс.

Петролът по-широкия спад на финансовите пазари, провокиран от информацията, че Фед ще увеличи главния лихвен % през март. Това докара до усилване на позициите на $ по отношение на водещите валути. По-силният $ прави вносът на нефт по-скъп за страните, употребяващи други валути на вътрешния си пазар, което води до спад на търсенето.

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,61 $, или 0,68%, до 89,35 $ за барел, откакто в сряда напредна с 2%. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се намали с 0,70 $, или 0,80%, до 86,65 $ за барел, следвайки растеж от 2% в миналата сесия.

На пазара продължава да се отразява и геополитическото напрежение сред Украйна и Русия, което провокира опасения от проблеми с енергийните доставки в Европа.

В същото време групата ОПЕК+ към момента не може да осъществя задачата си за увеличение на доставките с 400 хиляди барела дневно всеки месец, защото по-малките производители изпитват усложнения с повишение на добива.

„ Продължаващите проблеми с доставките и възходящото напрежение сред Русия и Украйна поддържат цените на петрола. Те поевтиняха малко през днешния ден, само че това не е нищо повече от техническо придвижване “, разяснява Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати заяви, че запасите от недопечен нефт на страната са нарастнали с 2,4 млн. барела през седмицата до 21 януари, достигайки 416,2 млн. барела. Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, чакаха спад със 728 хиляди барела. Запасите от бензин пък са се намалили с 1,3 млн. барела до 247,9 млн. барела – най-големият спад от февруари 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР