Цените на петрола на световните пазари могат да достигнат 300

...
Цените на петрола на световните пазари могат да достигнат 300
Коментари Харесай

Русия плаши с цени от 300 долара за барел при петролно ембарго

Цените на петрола на международните пазари могат да доближат 300 $ за барел, в случай че Западът спре да купува съветски нефт, предизвести съветският вицепремиер Александър Новак във връзка зачестилите претенции за налагане на възбрана от Европейски Съюз за вноса на съветски петрол и газ поради започнатата от Москва война в Украйна.

Кремъл пък съобщи, че Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху съветския нефт, което ще нанесе удар по енергийния баланс на континента, само че няма да повлияе на Съединени американски щати.

Въвеждането на спомагателни наказания против Кремъл ще се разиска на среща на министри на външните работи и защитата от Европейски Съюз в Брюксел, дружно с въпроси като даването на незабавни помощи за Украйна, военното съдействие и въвеждането на още наказания, съобщи ДПА.

Решението за налагане на спомагателни наказания " ще господства " и взимането му няма да е елементарно, сподели посланик от Европейски Съюз, защото предизвикващият разделения въпрос дали да бъде неразрешен вносът на съветски енергоносители към момента не е решен.

Полша и балтийските страни желаят да бъдат въведени по-тежки наказания, в това число възбрана на вноса на съветски газ и нефт в Европейски Съюз. Но Германия, която е мощно подвластна от съветския газ, и някои други страни членки на Европейски Съюз, са срещу.

" Неизбежно е да стартираме да приказваме за енергийния бранш и несъмнено можем да приказваме за петрола, тъй като той е най-големият източник на доходи в бюджета на Русия ", съобщи, пристигайки в Брюксел, литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, представен от Ройтерс. Под въпрос е доверието в Запада. " Не можем да се изморим от налагането на наказания, не можем да се изморим от даването на подпомагане и помощ на Украйна ", добави той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще дойде в Брюксел в четвъртък за срещи на високо ниво на НАТО, Европейски Съюз и Г-7, на които се чака да се приказва за по-твърд западен отговор на дейностите на Москва.

Варшава желае освен още наказания, само че и по-силен акцент върху съдействието в границите на НАТО по общата отбранителна тактика, която ще се разисква през днешния ден, отбелязва ДПА, базирайки се на дипломати от Европейски Съюз. Предложението за водене на такава политика, което беше в развой на разработка доста преди началото на войната в Украйна, има за цел да усъвършенства военното подпомагане в блока и планува основаването на обединени сили, които да дават отговор бързо на нововъзникнали рецесии.

Според Новак към този момент е невероятно Европа да се откаже от съветския газ.

" За в бъдеще могат да афишират каквото си желаят, само че да се заместят в този момент съветските нефт и газ просто не е допустимо ", сподели вицепремиерът. " В краен случай ние ще пренасочим доставките към азиатските пазари, които порастват по-бързо от международните. Това са положителни пазари ", добави той

А съгласно генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш тактиката на огромните западни стопанска система за подмяна съветските енергоносители може да ги сложи в дълготрайна взаимозависимост от изкопаемите горива и да загърби заложените климатични цели, предава ТАСС, като цитира изказване на Гутериш пред онлайн конференция на сп. " Икономист ".

" Подобно ембарго би се отразило доста съществено на международния петролен пазар, ще се отрази доста зле на енергийния баланс на Европейския континент ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

" Нищо няма да се промени за американците и те ще се усещат доста по-добре от европейците (в случай на петролно ембарго). Това би било тежко за европейците - такова решение би засегнало всички ", добави Песков.

На този декор и на неналичието на сигнали за прогрес в договарянията за прекъсване на войната в Украйна петролните котировки още веднъж се покачиха внезапно в азиатската търговия.

Фючърсите и на двата референтни петролни сорта нарастнаха с над 3 на 100 тази заран. Сортът Брент от Северно море се котираше за 111.46 $ за барел, а американският лек недопечен нефт - за 108.25 $ за барел.

Цените на петрола са нестабилни през последните седмици - през март скочиха до рекордни максимуми, а предходната седмица се сринаха с над 20 на 100 до малко под 100 $ за барел. В края на седмицата още веднъж поеха нагоре и още веднъж минаха над този предел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР