Цените на млечните продукти спрямо миналата година са скочили 10-15%.

...
Цените на млечните продукти спрямо миналата година са скочили 10-15%.
Коментари Харесай

Млечните продукти са поскъпнали с 15% за година

Цените на млечните артикули по отношение на предходната година са скочили 10-15%. Това стана ясно от думите на Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. По данни за октомври на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са съвсем двойно по-високи от междинното равнище в Европейския съюз.

Нещата в последните 4-5 месеца внезапно ескалираха след скока на енергийните носители, разяснява пред БНР Михайлов. " Успоредно с това вървеше развой на повишаване на съвсем всички цени на материали, които са свързани с производството - опаковки, първични материали като закваски, суровото мляко. За съпоставяне ще дам сурово краве мляко - предходната година по това време към 65-70 стотинки, сега е 85, евентуално тук-там към този момент има и 90 ст. В никакъв случай не може да се каже, че фермерите спекулират. Но цена 90 стотинки - такова нещо в нашата история не си припомням да сме виждали ", сподели той.

Цените на крайните артикули по отношение на предходната година са скочили 10-15%, разясни Михайлов. " При нас главната суровина е с над 30%, токът - четири пъти, газта е двойна. Ние би трябвало да догоним най-малко растежа на цената на главната суровина, с цел да имаме опция най-малко да работим на нулата. Няколко месеца по-голямата част от предприятията работят на алено ", изясни Михайлов.

По думите му запасите, на които разчитат предприятията, ще свършат и " оттук насетне няма закъде ". " Ноември и декември обичайно се вършат положителни обороти в сектора, само че тази година се обрисува да е от най-лошите, а занапред следва зима ", акцентира Михайлов. Той вижда вид в някаква форма на подкрепяне от страната и очерта бюрократични спънки в договарянията с комерсиалните вериги за цените на млечните артикули. " От години веригите държат близо 70% от пазара в България, а в огромните градове - 80-90% ", посочи Владислав Михайлов. " Ако някое приблизително или огромно дружество не работи с най-малко една от комерсиалните вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, ти не можеш да стигнеш до пазара, в случай че не работиш с тях ", призна той.

" Има европейски фондове, планувани за обстановката с коронакризата още от предходната година, които не са употребявани и е нужна бърза реакция от страна на страната за подкрепяне на сектора ", съобщи браншовикът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР