Цените на лекарствата у нас са се повишили с около

...
Цените на лекарствата у нас са се повишили с около
Коментари Харесай

С колко са поскъпнали лекарствата у нас

Цените на медикаментите у нас са се повишили с към 10%. Това регистрират фармацевти.

Според Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеки, лекарства и медицински артикули всеобщо са поскъпнали.

"Нашите снабдители усилват цените, някои за повторно. Радостното е, че относителното увеличение е по-малка степен - усреднено е под 10%. При някои медикаменти и нелекарствени артикули обаче е над 15%. Постоянно получаваме нови цени от снабдители и ние преоценяваме стоките ", изясни той пред

По думите му растежът е главно при медикаментите без лекарско наставление.

"Има ясно изразен преход от закупуване на по-скъпи към по-евтини артикули ", разкри Костов.

Според него пониженото Данък добавена стойност на медикаменти непосредствено би се отразило на пределната и оптималната цена, над която аптеките имат право да продават. А по отношение на дефицита няма смяна - към момента има липса на лекарства.

"В момента са 68, бяха над 300 типа медикаменти, за които има дефицит. Има изразена липса на антибиотици ", уточни той.

Въпреки, че е хабилитиран академик в областта на ветеринарната медицина доцент Дилов не получил висока пенсия. Взема към 590 лв.. Близо 1/5 част от нея дава за медикаменти.

"Лекарствата са ми нужни първо за кръвното. Второ – за сърцето. Трето – за простатата. Четвърто – получавам и крампи отвреме в точния момент. Получавам и по този начин наречения ГЕРБ – гастроинтерстинална рефлуксна болест. Миналата година същият проблем имах. С едно лекарство от 5 лв. и 20 стотинки се оправих. Сега ми изписаха едно за 120 лв. ", споделя той.

Всяко от медикаментите, които взема, е поскъпнало с 5 до 10 лв. според от цената му преди Нова година, само че поради положението си, той няма по какъв начин да пести от тях.

Затова е непретенциозен в извършването на покупки си и в същото време се пробва да навакса от храна, отглеждайки дребна зеленчукова градина в двора си макар възрастта и болесттите си. А на него и на хората от селата изобщо пазаруването на медикаменти излиза по-скъпо, тъй като би трябвало да ги купи от града.

Задавал си е не един път въпроса дали да има вяра на информацията, че се чака повишаването да стигне до 30%, както и до каква степен биха могли страната и Агенцията по медикаментите да се намесят в това. Все още обаче не е намерил отговора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР