Цените на жилищата в Европейския съюз са намалели с един

...
Цените на жилищата в Европейския съюз са намалели с един
Коментари Харесай

Цените на жилищата спадат в ЕС и еврозоната, в България растат с 9,2%

Цените на жилищата в Европейския съюз са намалели с един % през третото тримесечие на 2023 година, отнесено към същия интервал на 2022 година, до момента в който в еврозоната ценовият спад е 2,1%.   Това разкриват най-новите данни на Евростат за показателя на цените на жилищата, представени от Българска телеграфна агенция.   За съпоставяне, през предходното тримесечие на предходната година жилищата в Европейски Съюз са поевтинели с годишен ритъм от 0,9%, а в еврозоната с 1,5%.    На тримесечна база – през третото по отношение на второто тримесечие на 2023 година цените на жилищата в Европейски Съюз са се повишили с 0,8%, а тези в еврозоната с 0,3%. 

 В България през третото тримесечие на предходната година в съпоставяне със същия интервал на 2022 година цените на жилищата са били нагоре с 9,2%, забавяйки растежа си по отношение на предходното тримесечие, когато скочиха с 10,7%.   На тримесечна основа покачването е било с 2,7% през третото тримесечие. През второто тримесечие жилищните цени са се нараснали с 4,3%.   Сред страните членки на Европейски Съюз, за които има налични данни, 10 са записали годишно понижение на цените на жилищата през третото тримесечие, а други 16 регистрират годишно нарастване. 

 Най-значителен годишен спад на жилищните цени през интервала юли – септември 2023 година са имали Люксембург (-13,6 на сто), Германия (-10,2 на сто) и Финландия (-7 на сто). Противно на тях най-голямо нарастване е записват Хърватия (+10,9 на сто), Полша (+9,3 на сто) и България (+9,2 на сто).   В съпоставяне с предходното, второ тримесечие цените на жилищата през третото тримесечие са се намалили в 7 членки на Европейски Съюз, в Италия са били без смяна, а 18 страни са се повишили.

Най-големи ценови спадове по отношение на предходното тримесечие са отчели в Люксембург (-6,3 на сто), Финландия (-2,7 на сто) и Германия (-1,4 на сто), до момента в който с най-голями нараствания са били Полша (+4,5 на сто), Румъния (+3,4 на сто), Дания ( +3,1 на сто) и България (+2,7 на сто).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР