Цените на храните в световен мащаб все още са високи,

...
Цените на храните в световен мащаб все още са високи,
Коментари Харесай

Организацията по прехрана на ООН отчете над 20% спад на цените на храните за година

Цените на храните в международен мащаб към момента са високи, само че са спаднали с една пета спрямо преди една година, се оповестява в отчет на Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

Покачването на цените до рекордно високи месечни стойности се случи, откакто Русия нахлу в селскостопанската мощ Украйна и по едно и също време с други рецесии.

Цените са се намалили с 20,5 % от март предходната година след 12-и следващ месечен спад, съобщи Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), профилирана организация на Организация на обединените нации.

При публикуването на последните си данни, проследяващи месечните промени в интернационалните цени на питателните артикули, ФАО съобщи, че храните остават скъпи, изключително за разрастващите се страни, мощно подвластни от вноса.

Спадът на базисните цени е " свързан от понижението на международните търговски котировки на зърнени култури и растителни масла ", оповестява организацията.

Индексът на ФАО е със междинна стойност 126,9 пункта, което е с 2,1% по-малко от края на февруари и с 20,5% по-малко от март 2022 г.

" За спада способства съчетанието от задоволително доставки, слабото търсене на вносни артикули и разширението на Черноморската самодейност за зърно. ", се показва в отчета.

Сделката, контрактувана от Турция и Организация на обединените нации, разрешава на Украйна - един от най-големите производители на зърно в света - да изнася зърно през безвреден кулоар в Черно море.

Споразумението беше контрактувано след съветската инвазия през февруари 2022 година, която блокира 20 млн. тона от украинското зърно в пристанищата.

„ Поевтиняването се дължи на интернационалните цени на пшеницата, които се намалиха със 7,1%, най-много поради мощното австралийско произвеждане и усъвършенстваните условия на посевите в страните от Европейски Съюз, само че също по този начин и поради огромните съветски доставки и " продължаващия експорт от Украйна от нейните черноморски пристанища ", съгласно ФАО.

Рекордната бразилска годишна продукция също е довела до спад в цените на царевицата с 4,6%, съобщи БГНЕС.

Цените обаче „ остават доста високи и не престават да се усилват на вътрешните пазари, което слага спомагателни провокации пред продоволствената криза… изключително в разрастващите се страни, които са чисти вносители на храни “, предизвести основният икономист на ФАО Максимо Тореро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР