Цените на горивата стават все по-високи, а за международните петролни

...
Цените на горивата стават все по-високи, а за международните петролни
Коментари Харесай

Петрол: По-високи цени за потребителите, рекордни печалби за концерните


Цените на горивата стават все по-високи, а за интернационалните петролни колоси това е добре пристигнало - приходите на компании като " Shell " и " Total " са рекордни. Някои страни обмислят налог върху свръхпечалбите.

Европейските енергийни колоси " Shell ", " TotalEnergies " и " Repsol " реализираха рекордни резултати през второто тримесечие на годината с помощта на. Печалбите им от миналата година са неведнъж увеличени през тази.

Най-голямата петролна компания в Европа, " Shell ", е осъществила поправена облага от 11,5 милиарда $ през последното тримесечие. Това надвишава даже рекордната облага от 9,1 милиарда $ от първите три месеца на годината.

Рекордни облаги и за " TotalEnergies " и " Repsol "

" TotalEnergies " също е спечелила доста повече през второто тримесечие с помощта на внезапния скок в цените на петрола и високите маржове в рафинирането. Печалбата се е нараснала със 158% до 5,7 милиарда $ макар. Преди година приходите на компанията са били едвам 2,2 милиарда.
Редакцията предлага
Испанската петролна компания " Repsol " също усили приходите си в резултат на. През първата половина на годината компанията осъществя чиста облага от малко над 2,5 милиарда евро. Това е повече от два пъти повече, в сравнение с година по-рано.

Като се вземе поради и облагата от 2,5 милиарда евро, които компанията отбелязва през предходната година, това би могло от ден на ден да компенсира загубите от 2019-2020 година. По това време пандемията и корекциите на активите за реализиране на нулеви излъчвания са предизвикали загуби в размер на над седем милиарда евро.

Данъци за свръхпечалба

Очаква се енергийните колоси " ExxonMobil ", " Chevron " и " BP ", които ще разгласяват данните си през идващите дни, също да разгласят рекордни резултати. Милиардните облаги на енергийните компании евентуално ще разпалят още повече дебата за въвеждането на налог върху свръхпечалбата. Такъв специфичен налог би понижил облагите на фирмите, които сега означават рекордни доходи в резултат на високите цени на силата.

Британското държавно управление към този момент вкара специфичен налог върху облагите над междинната стойност на петролната и газовата промишленост. Енергийният налог е в размер на 25%, а задачата на английското държавно управление е да събере пет милиарда паунда за финансиране на обществени разноски.

В страни като Белгия и Испания също се възнамерява въвеждането на специфичен налог за енергийните компании. В Германия въвеждането на налог върху свръхпечалбата към този момент е обсъждано, само че ръководещата коалиция е разединена по въпроса.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Търси се сурогат на съветския газ
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР