Цените на горивата се вдигнаха до рекордните 3,12 лв. за

...
Цените на горивата се вдигнаха до рекордните 3,12 лв. за
Коментари Харесай

КЗК проверява дали търговците договарят помежду си цените на горивата


Цените на горивата се подвигнаха до рекордните 3,12 лева за литър дизел и съвсем 3 лева за бензин. Комисията за защита на конкуренцията сега ревизира дали търговците на горива договорят между тях какви да са цените по бензиностанциите, оповестиха от регулатора. Събраните данни се анализирали.

 От комисията прецизират, че са подхванали всички нужни дейности в границите на пълномощията си, с цел да защитят свободната конкуренция на пазарите на горива в страната. Комисия за защита на конкуренцията следяла бранша неведнъж отправяла рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения, посредством които да бъдат преодолени откритите бариери пред свободната конкуренция.

Още през 2019 година бил изработен секторен разбор. Били препоръчани и редица ограничения като да вземем за пример създаване на държавни данъчни хранилища за повишение на конкурентния напън, основаване на електронна платформа, която да осведоми в действително време вносителите за свободните вместимости в данъчните хранилища.

През 2020 година било формирано произвеждане против сдружения от групата " Лукойл ", което било на заключителен стадий, а Комисия за защита на конкуренцията предявила на сдруженията от групата изказвания за осъществени нарушавания поради отхвърли да одобряват в данъчните си хранилища непознати горива, главно в тези, свързани с най-големите морски петролни терминали.

Друго произвеждане било формирано през ноември 2021 година по отношение на ценовата политика на едро на „ Лукойл България “ по отношение на изказвания на „ ОМВ България “, че сдружението лимитира търговията и злоупотребява със своето господстващо състояние.

От Комисия за защита на конкуренцията напомнят, че на 14 март 2022 година са почнали инспекция дали има картел за цените сред „ Сакса “ и „ Инса Ойл “. По случая била изискана информация от над 30 участници на пазара.

Според регулатора са подхванати всички вероятни дейности, посредством които да се откри действителната обстановка на пазара и да се набележат ограничения за превъзмогване на високия растеж в цените на горивата през последните седмици. Подобна обстановка се следила и в другите европейски страни.

" Обръщаме внимание, че обществените изказвания по отношение на бъдещи нараствания на цените на горивата могат да доведат до евентуални проблеми със спазването на разпоредбите за конкуренция и в допълнение да покачат напрежението ", показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Всички изложени условия и разказани дейности показвали, че Комисия за защита на конкуренцията изпълнявала своята задача да подсигурява отбрана и да обезпечи условия за свободна и лоялна конкуренция. От регулатора допълват, че обществени изказвания по отношение на неналичието на социална изгода от активността на Комисия за защита на конкуренцията са напълно политически, като изопачават пълномощията на комисията и нейните законови функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР