Цените на дребно на горивата в Словения ще се повишат

...
Цените на дребно на горивата в Словения ще се повишат
Коментари Харесай

Бензинът в Словения - 1.56 евро. Другата седмица скача значително

Цените на дребно на горивата в Словения ще се покачат доста от идната седмица, а министър председателят Роберт Голоб сподели, че новият метод на образуването им е резистентен в дълготраен проект за разлика от досегашните лимитирани цени, поради които дистрибуторите имаха загуби и желаеха обезщетения от страната, оповестява сръбският вестник " Данас “.

В момента цената на елементарния бензин на словенските бензиностанции е 1,56 евро, а на дизеловото гориво е 1,66 евро. Тези цени съгласно предходната разпоредба трябваше да са в действие до 10 август, само че с новото държавно решение ще са годни до вторник, 21 юни, прецизира организация Хина.

След това цените на горивата на бензиностанциите по автомагистралата ще се образуват свободно и ще зависят от цената на петрола на пазара, а тези в обитаемоте места ще са с към 20 % по-ниски поради регулирането на комерсиалната надценка.

Премиерът на Словения уточни, че досегашната система на ограничение на растежа на цени на горивата се е оказала неустойчива, защото дистрибуторите към този момент са поискали от страната 150 милиона евро поради претърпени загуби, а в случай че бъде удължена, има заплаха да ощети държавния бюджет с 800 милиона евро до края на годината.

Той добави, че в сегашната обстановка държавното управление е направило всичко по силите си, с цел да отбрани локалните купувачи, а също така приготвя спомагателни ограничения в поддръжка на селскостопанските производители и превозвачите, тъй че по-високите цени на горивата да не оказват прекалено въздействие върху цените на превоза и храните.

Що се отнася до предстоящото повишаване на цените на храните и подготовката на държавното управление за смекчаващи ограничения, Голоб сподели, че в търговията конкуренцията е доста по-силно изразена, в сравнение с в бранша на петролните артикули, тъй че цените в другите магазини се разграничават заради разнообразни търговски надценки.

По думите му по тази причина държавното управление ще разгласява цените на междинната потребителска кошница с съществени хранителни артикули в разнообразни търговски центрове, както и по този начин ще прави " позитивна реклама " на тези магазини, които имат по-ниски надценки и надлежно по-ниски продажни цени.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР