Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм.

...
Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм.
Коментари Харесай

Производител: Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лв., това е трето качество

Цените на боба и лещата гонят 10 лв. за кг. Производството им у нас е на минимални нива, което се отразява в допълнение на цените.

" Ние би трябвало да отчетем, че питателните артикули се продават в условията на свободен европейски пазар и няма по какъв начин да въведем ограничаващи ограничения, които да опонират на европейското законодателство. Българският консуматор непосредствено понася следствията от придвижванията на интернационалните пазари ", каза икономистът Невена Петрова.

Според нея би трябвало да бъдат въведени регулации. " От една страна приказваме за свободен пазар и конкурентоспособност. Знаем, че животновъдите у нас взимат три пъти по-малко дотации, в сравнение с сътрудниците им тези в Европейски Съюз ", разяснява тя.

По думите на Петрова потребителите би трябвало да бъдат информирани за произхода на продукта и по какъв начин е бил отгледан. Друг значим въпрос е достъпът до пазара, счита тя, като добави, че от доста години асоциациите на производителите се борят за равнопоставеност на пазара.

" 65% от дистрибуционните пазари у нас се държат от комерсиалните вериги. Затова би трябвало разговор, с цел да се подсигуряват българските производители. Земеделските производители имат задоволително знания, с цел да доближат до един краен първокласен артикул. Те не са търговци, логистици. Държавата обаче би трябвало да следи веригите за монополно състояние ", разяснява тя.

Според Невена Петрова сивият бранш би трябвало да бъде контролиран и изкупуването на продукция без погашение на Данък добавена стойност би трябвало да бъде прекъснато. " Проблемът е с това, че зеленчукопроизводството е било на назад във времето, а е а значим бранш, тъй като се употребява огромна част от работната ръка по райони ", добави тя и посочи, че би трябвало да има политическа воля за построяването на рамка, която да дефинира предпочитаните браншове през идните години.

Икономистът посочи, че е трудно да се планува по какъв начин ще продължат да се движат цените на зеленчуците, защото няма регулации. Тя даде за образец практики, в които има условие за подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на продукция, което дава предвидимост на производителите.

Част от производителите не заплащат налози, коментира пред Bulgaria ON AIR зеленчукопроизводителят Иван Кабуров. Това, по думите му, слага съзнателните производители в неконкурентно състояние.

Той даде образец за това как има производители, които употребяват " оборотни кашони ", в които транспортират продукцията си. Самият Камбуров употребява нови опаковки за всяка нова продукция, която излиза от фермата му и това оскъпява продукцията.

" Държавата ни оказва помощ, само че тези помощи, които се раздават като помощи, са кръпки, които са моментни и не правят никаква работа. Ние желаеме правила за производители и търговци ", сподели той и добави, че е значимо да има проследяемост на веригата от потребителя до крайния консуматор.

Според него българските производители трябва да бъдат обединени в съдружие, което да лежи на съществени правила и разпределение на дейностите.

" Правителството е наясно сега и в случай че това, което са го почнали и го довършат до дъно, ще бъде доста добре и за потребителите, и за производителите. Сега цените в България са на обикновено равнище, само че на равнището на инфлацията имат повишена себестойност ", изясни производителят.

Той даде образец с това, че в момента тържищата са залети с консервирани домати, които са на по-ниска цена и се продават, тъй като производителите у нас не са произвели продукцията, защото има неустановеност в пазара. " В момента от 15 хиляди дка зеле в този момент в цялата страната са засети 5 хиляди дка, което е три пъти по-малко ", даде образец той.

" Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лева, това е трето качество. Ако желаеме качествената продукция - тя ще е на същите цени като у нас, дори е и по-скъпа. Ако съсипем българското зеленчукопроизводство, казусът с потребителите ще бъде доста огромен ", сподели още Кабуров.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР