Цени на храните в България и по света продължават да

...
Цени на храните в България и по света продължават да
Коментари Харесай

Какви са цените на основните продукти в Европа и у нас?


Цени на храните в България и по света не престават да нарастват. За кои артикули даваме най-вече пари. Ще създадем съпоставяне сред европейската и българската потребителска кошница.

В Германия една от водещите медии преди дни разгласява текст за цените на питателните артикули, като дефинира ежедневното извършване на покупки от време на време като „ разкош “.

Представа кои храни са поскъпнали най-сериозно в Европейския съюз можем да добием от последните данни на Евростат за юли тази година. Статистическите данни показват междинното повишаване на питателните артикули в 27-те страни членки.

Според нея най-вече са поскъпнали: олио – с 22%, масло – 21%, пилешко месо – 17%, прясно мляко – 15%, яйца – 14. Най-малко са нарастнали цените на зеленчуците – с по-малко от 2%.



За Германия единствено преди няколко дни излезе статистиката за август. Инфлацията при питателните артикули към този момент е повишена с съвсем 17%. Най-сериозно е поскъпнало олиото – с 44%. Популярна марка при започване на година струваше 2,29 евро, в този момент е 3,99 евро. Цената на млечните артикули и яйцата се е нараснала приблизително с 27%, на месо и месни артикули – с 19%, самун и пшенични артикули - със 17%.



В страната към този момент даже се появиха и жестове на взаимност към нуждаещите се – фермери оставят яйца на улицата за хората с най-ниски приходи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР