Цени, които са повишени от нормални икономически процеси не могат

...
Цени, които са повишени от нормални икономически процеси не могат
Коментари Харесай

Председателят на КЗП: Нелоялните търговски практики изкуствено завишават цените

Цени, които са нараснали от естествени стопански процеси не могат да бъдат следени.  Това, което  е в компетенциите на КЗП е да управлява нелоялните търговски практики, надминаващи 50%. Те изкривяват пазара и изкуствено завишават цените.  Те завличат всички участници в пазара – това е причина за изкуствено завишаване на цените. 

Това сподели Стоил Алипиев, ръководител на КЗП в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия. И да даде образец с привличането на консуматори със артикули, които няма в наличност. 

Нелоялните търговски практики са проблем и на потребителите и на огромните пазарни играчи. Тяхното потребление завлича и дребните участници на пазара. Нашата комисия има пълномощие да глоби търговците за нелоялните търговски практики. Санкциите за един търговец имат огромно значение, стигат до 50 000 лева Тук е значима и тяхната комерсиална известност, акцентира Алипиев.

Контролните органи няма по какъв начин да обсег всички обекти. Привличането на потребителите е доста значимо. Обсъждат се хрумвания за основаването на осведомителни уеб сайтове, в които да се демонстрират цените от влизането на продукта до закупуването. За да може потребителите да видят преди да тръгнат към комерсиалния обект какви са цените, добави ръководителят на КЗП. 

По думите му следва да стартира осъществяването на инспекции още веднъж част от нелоялните търговски практики, които показват на потребителя качества на продукта, които той не има. 

Относно ежедневният мониторинг, който Министерски съвет планува да проработи, Алипиев съобщи: Той не е очакван да се прави единствено от КЗП, а от всички контролни органи. Извършваме, инспекции в комерсиалните обекти. Започнахме капания, в която напъните ни бяха ориентирани към известията за понижение на нехранителни артикули и по какъв начин се ползва. До момента сме направили над 1200 инспекции за това по какъв начин се предлага известието за понижение да вземем за пример. Такива проблеми изкривяват пазара като цяло. 

Той посочи, че на тези търговци се постанова административна санкция до 5 000 лева. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР