Цената, по която ТЕЦ Варна се готви да продава в

...
Цената, по която ТЕЦ Варна се готви да продава в
Коментари Харесай

ТЕЦ Варна може да оскъпи тока с 16 на сто

Цената, по която Топлоелектрическа централа " Варна " се готви да продава в микса за контролирания пазар за жителите, е 191 лв. за мегаватчас, макар че сега цената е от 70 лв. за мегаватчас. Това разгласи ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на пресконференция след срещата с омбудсмана Мая Манолова. По думите му тази цена е поискана в заявката, което е подала топлоелектрическата централа до КЕВР, написа novini.bg. 

Топлоелектрическа централа " Варна " е декларирала 2 милиона мегаватчаса, както и газ, с който да се създаде тази електрическа енергия. " Това е трета " американска " централа ", акцентира Васил Велев.
Според ръководителя на Управителния съвет на АИКБ КЕВР може да сведе тези 191 лв. на 165 лв. за мегаватчас, само че по-малко няма да може. При такава цена вредата, съгласно Велев, ще бъде от 250 милиона лв. годишно.

" В микса, в случай че Топлоелектрическа централа " Варна " размени АЕЦ " Козлодуй ", а то няма кой различен да го размени, ще би трябвало да се надплатят тези 250 милиона лв. от семействата ", сподели Велев и пресметна, че това това ще увеличи цената на тока с 16 на 100 за идващия регулаторен интервал. Тези калкулации съответстват и с изчисленията на КЕВР, посочи Велев. Той е безапелационен, че бизнесът не може да се съгласи с сходно нарастване и по тази причина ще бъдат употребявани всички легални средства да не бъде позволено това.

Омбудсманът Мая Манолова акцентира, че настояването на Топлоелектрическа централа " Варна " е неуместно, тъй като в случай че договорите с така наречен американски централи към този момент са подписани, то съглашението с тази централа ще бъде подписано занапред и ще важи за бъдеще време и " сходни фаулове не трябва да бъдат допускани ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР