Цената на златото се покачи с 8% след атаката на

...
Цената на златото се покачи с 8% след атаката на
Коментари Харесай

Втора война, втори ръст в цените на суровините, но отново за кратко

Цената на златото се повиши с 8% след офанзивата на " Хамас ", петролът нарастна с към %. Прогнозите са за спад през идната година, в случай че спорът в Палестина не се разрасне в допълнение. Кои финансови принадлежности дават експозиция към артикули и първични материали.
" Ние търгуваме със първични материали ", изяснява Ранди Дюк в " Смяна на местата " (Trading places). В комедията от 1983 година братята Рандолф и Морти Дюк се обзалагат дали случаен човек от улицата би имал по-голям триумф на Уолстрийт от професионален търговец. " Суровините са селскостопански артикули като кафето, което изпихте за закуска, пшеницата, от която се прави самун, и свинското, от което идва беконът ", изясняват братята на Еди Мърфи в ролята на шарлатанин от гетото в Ню Йорк.

Братята Дюк са прави. Тук можем да прибавим петрола, природния газ, златото. Суровините в действителност са просто артикули в сурово положение. Най-общо попадат в две категории - твърди и меки. Твърдите (hard) първични материали включват запаси, които се добиват от земята: злато, петрол и други. Меките (soft) обгръщат земеделието, агрокултурата и добитъка като говеждо и свинско месо. Именно това са и продуктите, които нормално стартират да нарастват по време на световна неустойчивост - каквато носят споровете в Палестина и Украйна.

От една страна, такива като злато може да нарастнат поради приемането му за актив леговище. Други като нефт или някоя агрокултура може да покачат цените си, най-малко първоначално, поради опасения от дефицити с тях вследствие на нарушаване на веригите за доставки, нарушаване производства поради военните дейности, наказания и други фактори. Ето за какво в моменти като сегашния огромните вложители се обръщат към някои борсови търгувани артикули и запаси. За самостоятелните покупката на петролен фючърс или свинско месо от борсата е малко по-сложно, само че има улеснени разновидности. Конфликтен резултат Една от главните аргументи за вложения в първични материали е диверсификацията. Обикновено цените на стоките се движат противоположно на цените на акциите и облигациите. Именно заради това във времена на рецесии от тях се чака да предложат известна форма на отбрана. От 7 октомври насам, когато терористите на " Хамас " убиха над хиляда израелци и отвлякоха няколкостотин заложници в Израел, цената на златото се повиши с 8%. За същия интервал петролът е с % нагоре, а американските акции в лицето на S&P 500 губят 3%.
Реклама
Избухването на спора в Близкия изток усили волатилността. На 30 октомври Световната банка разгласява отчет, в който обаче ревизира цените на някои съществени артикули като петрола в посока надолу . Опасенията по отношение на напрежението на Арабския полуостров, свиването на доставките от ОПЕК и увеличено търсене се чака да поддържат цени от към 90 $ за барел през последното тримесечие на 2023 година, считат анализатори на интернационалната организация. Въпреки това упованията са, че спорът ще има лимитирано влияние върху нефта. Ако не ескалира в по-широк спор, прогнозите са цените да се намалят до 81 $ за барел вид brent през 2024 година и 80 $ през 2025 година

" Настоящите пазарни условия се разграничават доста от тези към ценовите шокове на петрола (по време на конфликти) в няколко посоки: международната стопанска система е по-малко подвластна от петрола: има по-диверсифицирана база от доставчици; няколко страни имат стратегически ресурси от петрол; фючърсните пазари оказват помощ за образуването на цените и хеджиране; и IEA оказва помощ при образуването на отговори на шокове в цените на силата ", пишат Карлос Артета и Валери Мърсър-Блекман в отчета на Световната банка. " Въпреки това ескалацията на спора е главен риск за стоковите пазари, защото районът има забележителен дял от международното предложение на нефт ", показват анализаторите.

Ситуацията със златото е сходна. Въпреки че за пръв път от юли 2023 година златото проби психическата граница от 2000 $ за тройунция, благородният метал затвори октомври под въпросното равнище. Прогнозите на Мърсър-Блекман и Артета са за спад в цената на златото през идващите две години - 1900 и 1700 $ през 2024 година и 2025 година надлежно. " В случай на по-широк спор в Близкия изток цените на златото евентуално ще се покачат от към този момент високите равнища ", споделят анализаторите. Тези прогнози допускат, че стеснен спор ще има минимално влияние върху цените на суровините. Страх лозе пази - какви са разновидностите за вложение Въпреки че упованията са за спад, фрапантно разгръщане на напрежението може да има забележителен резултат в цените. Застраховането посредством вложение в първични материали е рационален вид, само че достъпът от България е малко по-особен. Най-лесният способ е посредством контракти за разлика (CFD), при които облагата е разликата в цената от отваряне до затваряне на договорката. Подобни контракти оферират онлайн брокери като Trading212, Plus500, Markets.com и други, само че постоянно сходни покупко-продажби включват високи равнища на маржин. Това води до по-голям риск, изключително за начинаещите вложители, и не е целесъобразно.

Взаимните фондове са друга алтернатива. В България се оферират три сходни фонда: Schroder ISF Commodity посредством " Карол кепитъл мениджмънт " и Amundi - EUR Commodities , който е разполагаем в евро и в долари. И трите записват загуби от началото на годината. Фондът на Schroder ръководи активи за към 100 млн. $, 40% от които са вложени в злато, нефт и природен газ. Освен това фондът влага и в алуминий, мед, пшеница, кафе и сребро. От началото на годината записва 4% загуби. Освен това има такса 5% при придобиването на дял, а настоящите разноски са към 2.4% годишно.
Реклама
Amundi подхваща различен метод. Портфолиото на фонда е формирано от дълги и къси позиции, което е по-различна тактика. Фондът заема дълги позиции, т.е. чака цената да се повиши, при свинското месо, царевицата, златото, пшеницата и природния газ. В същото време заема къси позиции в очакване на спад на цените при двата съществени сорта петрол - брент и wti, дизела и захарта. Портфолиото е в размер на 135 млн. евро. Също записва спад от началото на годината - 6% в евро и 5% в долари. Таксата за придобиване на дял е 4.5%, като на година разноските са към 2.25%. Борсов вход Директната инвестиция в акции на компании, насочени към суровините, като минни или аграрни е друга опция. При тях обаче съществува риск от несъразмерна централизация, ниска диверсификация и е нужно най-малко някаква финансова просветеност при подбора на обособените компании или акции. В този подтекст по-добър вид за дребния вложител би бил борсово търгуваните фондове (ETF), които наподобяват на взаимните фондове, само че се търгуват на борсата и таксите за ръководство са няколко пъти по-ниски.

На Българската фондова борса има фонд, които наблюдава цената на златото. Британската финтех платформа Rеvolut, въпреки това, предлага борсови фондове от Blackrock: iShares Gold Producers и iShares Oil & Gas Exploration & Production , като и двата влагат в производители на първични материали. Gold Producers, както името подсказва, влага в компании, които създават злато. Около 30% от портфолиото за 1.4 милиарда $ е в три компании: Barrick gold, Newmont и Agnico Eagle Mines. От началото на годината записва растеж 1%. Таксите за ръководство годишно са 0.55%.

Фондът за петрола е по-малък - с към 360 млн. активи. Близо една трета от тях са вложени в три компании: Conocophilips, EOG Resources и Canadian National Resources. От началото на годината записва растеж 6%. Таксата за ръководство още веднъж е 0.55% от активите годишно. Няма такси за вход и излаз с изключение на тези, които начислява Revolut за придобиване на дяловете - $ или евро на договорка, като първата е безвъзмездна с главния проект. И двата борсови фонда се търгуват на Xetra и не разпределят дивиденти, а ги акумулират в цената си, което значи по-малко налози. Оранжеви върхове Въпреки повишаването на някои първични материали около следващия спор на световната сцена цените на стоките остават по-ниски по отношение на миналата година. Подобно на епизода с нашествието в Украйна, първичният безпорядък докара до известно повишаване, само че резултатът остава стеснен. На някои места обаче се виждат крайности, предизвикани от други аргументи - климатът. Лошото време в Гърция увеличи борсовите цени на зехтина до над 9 хиляди $ за звук - растеж със 115% за 12 месеца. Ураганите във Флорида пък покачиха цената на замразения портокалов сок с над 20% през октомври и към този момент над 80% нагоре от началото на 2023 година " Има и други първични материали като замразен портокалов сок и злато, само че златото не пораства по дърветата като портокалите ", споделя Ранди Дюк във кино лентата от 80-те години на XX век. Расте и цената на портокалите на борсата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР