Цената на зърното, царевицата и пшеницата са най-високи през март

...
Цената на зърното, царевицата и пшеницата са най-високи през март
Коментари Харесай

Васил Симов: Очаква се добра реколта на пшеница

Цената на зърното, царевицата и пшеницата са най-високи през март и април. Очаква се една доста добра годишна продукция през 2022 година Това съобщи ръководителят на Софийската стокова борса Васил Симов пред Българска национална телевизия.

Цената на газта подвига цената на торовете и това ще повлияе на цената на зърното през идната годишна продукция , посочи той и добави, че ще има задоволително торове за българското земеделие.

Симов изясни, че през декември и януари се почувства повишение на пшеницата. Към средата на февруари месец, когато стартира войната в Украйна внезапно цените дръпнаха нагоре - 330-340 $ на звук и цената отиде към 450-470 $ на звук.

По думите му радващото за бизнеса е, че войната в Украйна дава късмет на българските търговци да изнесат огромно количество зърно. Предстоят положителни дни за българските търговци, тъй като ще имат къде да пласират зърното си. Добрата вест е, че и страната е декларирала подготвеност да купува зърно, посочи Симов.

Той означи, че количество брашно в България има и ще има. Цената на брашното няма по какъв начин да бъде тази, която била предходната година. Цената на брашното ще бъде много по-висока за разлика от предходната година, само че когато пристигна новата годишна продукция през юни-юли и август ще бъде доста по-ниска, увери Симов.
 Зърнопроизводителите към момента не знаят какви са желанията на страната
Зърнопроизводителите към момента не знаят какви са желанията на страната

Цената на зърното в този момент е извънредно динамична

По отношение на цената на олиото, Симов съобщи, че страната създава в пъти повече слънчоглед, само че не може да се мерим с най-големия производител на слънчоглед - Украйна. Държавите, които са привикнали да внасят слънчоглед и да си вършат олио, в този момент изпитват компликации. България не е подвластна от слънчогледа в Русия или Украйна, а ни е изцяло задоволителен да задоволи пазара ни и да има и за експорт, уточни Симов.

В света ще има дефицит на слънчоглед и цената ще бъде висока. Ние проблем с олиото нямаме, а новата годишна продукция към този момент се обрисува да е добра . Тепърва се сее царевицата и слънчогледа и реколтата още веднъж да е добра, сподели още Симов.

Той поучава хората да си купуват по една бутилка олио, а не по 10, тъй като по този начин работят в тактиката и изгодата на продавачите. Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене. Няма дефицит на олио, има олио по магазините, само че просто би трябвало да се купува в по-малки количества, прикани Симов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР