Цената на тока за бита да се увеличи средно с

...
Цената на тока за бита да се увеличи средно с
Коментари Харесай

Токът за бита скача средно с 1.89%

Цената на тока за бита да се усили приблизително с 1,89% от 1 юли. Това предлага на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в собствен отчет профилираната експертна работна група, която проучва цените. Най-малък скок на тока се предлага за „ ЕВН България Електроснабдяване " – 1,61 на 100. Малко по-скъпо ще заплащат тока от 1 юли потребителите в Западна България, където покачването за клиентите на „ ЧЕЗ Електро България " ще е 1,70%. С 2.60% ще нарастне еленергията за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби ", а най-опарени от повишаването ще са потребителите на „ ЕСП Златни Пясъци " – скок от 3,53 на 100.

Малкото повишаване на тока от 1 юли, заложено от работната група, се дължи на предлагането й за понижаване на цената " обвързване към обществото " от 37.25 лева на 36,01 лева за МВтч без Данък добавена стойност. За това леко понижение спомага орязването на съставените елементи, отразяващи разноските на ВЕИ и високоефективното комбинирано произвеждане, надлежно до 23,78 лева./МВтч и до 7,00 лева./Мвтчас.

Специализираната експертна работна група е определила и 70 лева./МВтч междинна планирана пазарна цена за базов товар за интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година Тя е избрана въз основа на разбор на цените на „ Българска самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ) и на прилежащите тържища. Прогнозните пазарни цени за обособените групи ВЕИ е: 78.98 лева./МВтч за слънчевите, 67.06 лева./МВтч - за вятърните, 68,98 лева./МВтч - за дребните Водноелектрическа централа с мощ до 10 Мвт и 69.87 лева./МВтч - за биомасата.

С последните промени в Закона за енергетиката всички ВЕИ централи с мощ над 4 МВт към този момент ще продават силата си на БНЕБ по пазарни цени, а разликата сред тях и преференциалните цени те ще получават под формата на награди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР