Цената на тока да битовите абонати да не се определя

...
Цената на тока да битовите абонати да не се определя
Коментари Харесай

Регулаторът определя новата цена на парното на 1 юли

Цената на тока да битовите клиенти да не се дефинира единствено на база потреблението на електрическа енергия, а да бъде от два съставния елемент - за достъп и за количество ползване, предложиха от “Електроразпределение юг ”. Да се вкара цена за достъп до електропреносната мрежа и за битовите клиенти, изиска госпожа Димитрова от сдружението. Такава е практиката в другите страни, стимулира настояването си тя.

Действително това е европейската процедура и пътят, по който би трябвало да вървим, разясниха специалисти от КЕВР. Но съгласно представителите на енергийния регулатор в този момент, когато има огромен скок на цените, не е моментът за такава смяна.

Комисията за енергийно и водно контролиране предлага цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли да бъде нараснала приблизително с 3,3%. За клиентите на “Електрохолд Продажби ” (ЧЕЗ) плановете демонстрират нарастване на крайната цена с 2,39%, за “ЕВН България Електроснабдяване ” - с 3,46%, а за клиентите на “ЕНЕРГО-ПРО Продажби ” - с 4,56%.

В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги. На съвещанието на КЕВР стана ясно, че енергийният регулатор употребява инфлацията за 2020 година, с цел да индексира разноските на електроразпределителните сдружения, която е доста по-малка от инфлацията за 2021 година Това няма да разреши на доставчиците на електрическа енергия за бита да изпълнят капиталовите си стратегии.

Крайните нови цени на тока и парното ще бъдат избрани от КЕВР на 1 юли.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР