Цената на руския газ за България пада с над 40%,

...
Цената на руския газ за България пада с над 40%,
Коментари Харесай

Руският газ за България поевтинява с 40%

Цената на съветския газ за България пада с над 40%, заяви министър председателят Бойко Борисов на ексклузивен брифинг. Той дефинира това като алегоричен подарък за 3 март и акцентира, че диверсификацията и конкуренцията действително демонстрират по какъв начин падат цените на синьото гориво.

" По време на договарянията трябваше да поносим изявления на извънредно некомпетентни хора, които въобще не вършат разлика сред търговски контракти, политически договаряния и политическа конюнктура. Проведохме диалозите професионално. Неслучайно навръх днешната дата от страна на " Газпром " ни върнаха контракта подписан. Има символика ", сподели министър-председателят на България.

" Очакваната цена, която ще бъде препоръчана, е калкулирана на база настояща информация за петролните артикули и курса на $ към 2 март. Може да има и леко отклоняване в едната или другата посока. Постигнатото понижение е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения сред " Газпром " и " Булгаргаз ". То ще има забележителен резултат върху топлофикационните сдружения и българската стопанска система. Новата ценова формула ще се ползва със задна дата, считано от 5 август 2019 година Тогава " Булгаргаз " публично изиска от " Газпром " предоговаряне на изискванията на контракта във връзка с цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени от 5 август 2019 година до 29 февруари 2020 година, изясни изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Според него е редно разликата сред цените да бъде възобновена на клиентите на българския снабдител. За тази цел ще желаяме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година От 1 март ще се ползва новата цена по контракта с " Газпром ". По първични калкулации " Булгаргаз " ще предложи на КЕВР одобряване на цени, които ще доведат до възобновяване на почти 150 млн. лв. с Данък добавена стойност. В допълнение ще бъдат възобновени и суми на клиентите за месец март. Ценообразуването към този момент ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 година, сподели още Павлов. И заключи, че българският пазар към този момент е либерализиран.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че е реализирано " невиждано понижение на цените на природния газ, което ще направи българската стопанска система по-конкурентна ". Тя означи и значимата роля на Европейската комисия в този развой. " Благодарение на намесата на Европейска комисия можем да се похвалим с този отличен резултат ", сподели енергийният министър. България бе единствената страна, която дълго време не повдигаше въпроса за понижението на цените на газа, макар че имаше учредения за това. На 24 май 2018 година Европейската комисия с решение на еврокомисаря по конкуренцията Маргрет Вестагер завърши антимонополното следствие против " Газпром ". Случаят продължи седем години и приключи без санкция, само че при значими условия: съветската компания трябваше да намали цените и да спре да се пробва да предотврати навлизането на съперници на източноевропейския пазар. Разследването се отнася до хипотетичната корист на " Газпром " с господстващото си състояние на газовите пазари на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР