Цената на руския газ за България пада с над 40%.

...
Цената на руския газ за България пада с над 40%.
Коментари Харесай

Газпром сваля с над 40% цената на руския газ за България

Цената на съветския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа. Борисов дефинира това като алегоричен подарък и акцентира, че диверсификацията и конкуренцията действително демонстрират по какъв начин падат цените на синьото гориво.
„ По време на договарянията трябваше да поносим изявления на извънредно некомпетентни хора, които въобще не вършат разлика сред търговски контракти, политически договаряния и политическа конюнктура. Проведохме диалозите професионално. Неслучайно навръх днешната дата от страна на „ Газпром” ни върнаха контракта подписан. Има символика”, сподели министър-председателят на България.
По време на брифинга бе обявено още, че „ Газпром “ ще възвърне суми на „ Булгаргаз “, платени за към този момент доставения природен газ.
„ Очакваната цена, която ще бъде препоръчана, е калкулирана на база настояща информация за петролните артикули и курса на $ към 2 март. Може да има и леко отклоняване в едната или другата посока. Постигнатото понижение е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “. То ще има забележителен резултат върху топлофикационните сдружения и българската стопанска система. Новата ценова формула ще се ползва ретроактивно, считано от 5 август 2019 година Тогава „ Булгаргаз “ публично изиска от „ Газпром “ предоговаряне на изискванията на контракта във връзка с цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 г.”, съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз” Николай Павлов. Той добави, че е редно разликата сред цените да бъде възобновена на клиентите на „ Булгаргаз”.
„ За тази цел ще желаяме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година От 1 март ще се ползва новата цена по контракта с „ Газпром “. По първични калкулации „ Булгаргаз” ще предложи на КЕВР одобряване на цени, които ще доведат до възобновяване в подобен размер на 150 милиона лв. с Данък добавена стойност. В допълнение ще бъдат възобновени и суми на клиентите за месец март”, сподели още Павлов.
По думите му договарянията сред двете компании се водиха прецизно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „ „ Газпром “ и „ Булгаргаз “ договориха хибридна формула. Ценообразуването към този момент ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, сподели Павлов. И заключи, че българският пазар е либерализиран.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че е реализирано едно невиждано понижение на цените на природния газ, което ще направи българската стопанска система по-конкурентна. Тя означи и значимата роля на Европейската комисия в този развой. „ Благодарение на намесата на Европейска комисия можем да се похвалим с този отличен резултат “, сподели енергийният министър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР