Цената на природния газ за настоящото тримесечие, която вече бе

...
Цената на природния газ за настоящото тримесечие, която вече бе
Коментари Харесай

Екстремно поскъпване на газа може да се отрази в бърза промяна на цените на тока и парното, които са в процес на обсъждане в КЕВР


Цената на природния газ за актуалното тримесечие, която към този момент бе планувана до близо 16 % от страна на „ Булгаргаз “, само че може да е и по-висока в ценовото заявление до КЕВР към 11 юни, може да се отрази в доста бърза смяна на ценовите равнища за топлинната и електрическата сила, в този момент в развой на разискване от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В същото време КЕВР поради идният нов регулаторен интервал от 1 юли и нуждата от съблюдаване на процедурите за открити съвещания и следващо публично разискване е изправена пред нуждата от бързо изговаряне, с цел да могат сдруженията да се вместят в нужното време за промени и отчитане. В същото време, както към този момент е ясно от оповестените и към този момент коментирани отчети на регулатора основна смяна на този стадий в ценовите равнища не се чака.

„ Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) продължава консервативната си политика във връзка с определянето на цените на топлинната и електрическата сила и тя не позволява съществени промени в цените, по дифолт съществено нарастване “. Това разяснява пред публицисти ръководителят на регулатора Иван Иванов.

Единственият фактор, който КЕВР сега не може да регистрира това е цената на природния газ. Причината е, че едвам на 11 юни „ Булгаргаз “ ще показа ценовото си заявление.
„ Това е суровина, която идва на границата ни закрепена и когато цената там се промени ние сме длъжни да я отразим по подобаващия метод “, изясни ръководителят на комисията, като отхвърли коментар по това каква ще е възможната цена на синьото гориво.

Както е известно „ Булгаргаз “ наскоро излезе с планирана цена за скок от 16 % на цената на газа. В отговор на въпрос дали въпреки всичко това очакване за толкоз висок скок е отразено по някакъв метод в избраните стойности за когенерациите, което надлежно ще се отрази и на цената на топлинната и електрическата енергия, Иванов отговори, че към момента няма публично импортирано заявление. Той обаче напомни, че цената на петрола и надлежно на дериватите на международните пазари сега е много висока. „ Като се получи заявката за цени, ние ще си свършим нашата работа и това, което е належащо ще поправяме в решението си. Към момента това, което сме създали е при цена на природния газ, която е настояща. Естествено ще има отражение първо към директните консуматори на природен газ в страната, най-много бизнес потребителите “, изясни още Иванов.

„ Що се касае до цената на топлинната сила, да, тя се въздейства съществено от цената на природния газ, защото образува огромна част от цената и е главен ценообразуващ детайл. Относно високоефективното произвеждане на електрическа енергия и оттова въздействие върху цената на електрическата сила, ще има такова, само че то ще е по-малко “, добави ръководителят на КЕВР. Той отхвърли съответна прогноза, като разяснява, че в случай че в действителност стойностите е по-високо ще бъде отразена, само че откакто бъдат отразени всички благоприятни условия и запаси за компенсиране.

Председателят на КЕВР прикани колкото се може по-бързо българската страна да стартира договарянията с „ Газпром “ за цените на газа, изключително след решението на Европейската комисия през предходната седмица. Той напомни, че от момента на влизане на решението на Европейска комисия 8-те страни посочени в решението на Европейска комисия,сред които и България са в правото си за започване на договаряния с „ Газпром “ „ с оглед цените на доставяния природен газ от „ Газпром “ за тези страни да бъде в строго сходство с референтните цени на първо място референтните цени на двата най-големи газови хъба в Европа., тези в Холандия и Германия, които са с по-ниски цени от газовия хъб в Баумгартен. Тоест Европейска комисия дава зелена светлина за започване на договаряния с „ Газпром “ и аз чакам и упорствам българската цена да реагира най-скоро “, съобщи ръководителят на регулаторната комисия.

В рамките на съвещанието за цените на топлинната сила и електрическата енергия за контролирания пазар през днешния ден съвсем всички сдружения разясниха залегналите в ценообразуващите детайли ниски цени за въглеродните квоти (от порядъка на 8 евро в случай, че през последните седмици те са над 14 евро за тон). По този мотив и в отговор на въпрос Иванов изясни, че „ тази цена е определена въз основата на осреднена стойност за изтеклия годишен интервал “. „ Това, което разясниха сътрудниците от енергийните сдружения касае цената, която е в последните може би два месеца. Да, тази цена е прекомерно висока, само че аз не смятам, както някои допускат, че тази цена непрестанно ще пораства. Няма да се случи това, тъй като дано не забравяме, че има страни в Европейски Съюз, в които силата, която се добива от термичните централи е над 50 % и не знам дали това не се регистрира, че ще докара до срив в стопанската система на някои от страните. Тоест, ще има и интервал, в който още престане това бързо повишаване на цената на въглеродните излъчвания. Тази цена в немалка степен се дефинира и от количествата, които се позволяват на тази европейска платформа “, разяснява той.
КЕВР работи интензивно и по Правилата за търговия с електрическа сила, които са изключително значими след влизането в действие на последните ремонти в Закона за енергетиката. „ Работим доста пламенно “, безапелационен бе ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов дефинира като „ нормална процедура “ изказванията на някои от сдруженията в границите на откритите съвещания през днешния ден, че ценовите избрания на регулатора могат да ги доведат надали не до банкрут. „ Нека отбележа, че финансовото положение на енергийните сдружения към днешна дата е доста по-добро от това, което беше през предходните години, изключително от това, което заварихме преди три години. Например в системата на НЕК. Всички енергийни сдружения, като се изключи Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ са на облага “, безапелационен бе Иван Иванов.

Цената за достъп и транспорт, съгласно него няма да попречи на сдруженията да осъществят капиталовите си проекти. Нещо повече, ние постоянно планирано дефинираме вложения на разпределителните сдружения. Проблемът там е, че те не извършват капиталовите си стратегии, само че предходната година за първи път, а тази година и повторно вършим инспекция на действително изпълнените капиталови стратегии и поправяме цените за тези сдружения и ги понижаваме точно заради несъблюдение.

„ Не знам дали сдруженията си дават сметка, че цената на електрическата сила в България би трябвало да се увеличи сред два, два и половина пъти, (ако задоволим техните искания). Комисията пази публичния интерес. Това значи, че по цялата верига – от производител, през разпределителните сдружения, през доставчик до крайните консуматори ние би трябвало да намерим едно тъкмо уравновесено решение и несъмнено, да отчитаме и равнището на приходите в България “, заключи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР