Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г.

...
Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г.
Коментари Харесай

Природният газ поевтинява

Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 година ще бъде в размер на 343,22 лева./1000 куб. м. или 32.26 лева на MWh, без Данък добавена стойност и данък - по този метод публичният снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това сподели по време на брифинг ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.
По думите му цената на природния газ за идващите три месеца ще бъде със 7,29% по-ниска от тази през юли, август и септември. Това прави понижение в размер на 26,99 лева./1000 куб. м. или 2,60 лева на MWh.
" От 1 октомври 2017 година когато стартира новата европейска газова година, влизат в действие две основни промени, които интересуват всички крайни консуматори. Първо, че в цената, която те заплащат, се съдържат цената на естествения глас и цената на мрежовите услуги. В същото време влиза в действие новият европейски входно-изходен модел за транспорт през преносната мрежа. При неговото използване, в случай че се употребява корав годишен потенциал – непрекъснато ползване на природен газ от краен клиент, ще има понижение на мрежовите услуги през газопроводната мрежа. А за тези консуматори, които имат сезонно ползване, различаващо се през другите сезони каквито са топлофикациите – при тях смяната в цената на мрежовите услуги ще бъде с покачване от 2,5 до 3%. По този метод сумарният резултат върху българските топлофикации ще бъде общо намаляване с до 4% . Моделът е напълно съгласуван с европейските условия и с използването на европейските регламенти “, сподели Иванов и посочи, че цената на праното и тока за битовите консуматори няма да бъде променяна през този интервал, съобщи Фокус.
Той изясни, че е мъчно да се направи прогноза за цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 година
„ Цената на суровия нефт се увеличи през последните 20 дни и сега е в порядъка на 57 $ за барел. Това е доста повече от цената от към 50 $, каквато беше преди няколко месеца. Това е обвързвано с естествените катаклизми, които доведоха до проблеми в Мексиканския залив. Има напрежение и към извършения референдум в северната част на Ирак и опасността, че ще се спре износа на иракски газ и нефт. Не мога да се наемам с безапелационна прогноза, само че се надявам че ще има уравновесено придвижване на цените, а не съществено покачване. За момента няма съображение българските консуматори на топлинна сила да се плашат, че ще би трябвало да заплащат повече “, сподели Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР