Цената на природния газ в Европа се понижи с 8,89

...
Цената на природния газ в Европа се понижи с 8,89
Коментари Харесай

Природния газ в Европа поевтиня с още близо 9% днес

Цената на природния газ в Европа се намали с 8,89 % към 16:15 часа българско време по отношение на котировките при затварянето на борсата нощес. Това демонстрират данните от последната актуализация на лондонската борса ICE все още.

Фючърсите за юни на хъба TTF в  Нидерландия се търгуват за 25,31 евро за мегаватчас или малко над 271 $ за 1000 куб. метра, съобкава Българска телеграфна агенция.

Данните на най-голямата газова борса в Европа сочат, че толкоз ниска цена на природния газ не е имало от 29 септември 2021 година, когато тя е била 25,17 евро за мегаватчас.

Тази заран борсата отвори на цена от 28,07 евро за мегаватчас, а нощес бе на ниво 27,78 евро за мегаватчас.

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са цялостни приблизително на 55,98 % към 11 април, демонстрират данните на профилираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 77,54 %. Според данни на " Юропиън газ аналитикс " (European Gas Analytics) в Европа 62,10 % от природния газ е полутечен природен газ (ВПГ). Данните на AGSI сочат, че

по същото време предходната година газовите складове в Европейски Съюз са били цялостни на 27,26 %, до момента в който българското на 16,11 %.

Газовите запаси в Европа нарастват съвсем без спиране от седмици и са доста по-големи от съпоставимите стойности, регистрирани за предходната година. Това се дължи на по-високото равнище на вноса на ВПГ, меката зима и постигнатите икономии на газ, най-много в индустрията, добавя ДПА.

Проверка на Българска телеграфна агенция демонстрира, че по най-новите данни на AGSI, на 23 май европейските газохранилища са били запълнени на 66,5 %, като 56,5 % са от терминали за импорт на полутечен газ.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР