Цената на природния газ с нов рекорд от днес, след

...
Цената на природния газ с нов рекорд от днес, след
Коментари Харесай

КЕВР реши: Природният газ за април поскъпва с над 25%

Цената на природния газ с нов връх от през днешния ден, откакто енергийният регулатор реши, че през април синьото гориво ще коства 142 лв. и 59 ст. за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

С това се усъвършенства върха от януари, когато природният газ доближи най-високите си стойности.

В съпоставяне с предходния месец днешното нарастване на цената е с 25,3 %, само че тя е доста по-ниска от препоръчаната в първичното заявление на „ Булгаргаз “ цена от 179,36 лева за мегаватчас.

„ Булгаргаз “ желае повишаване на природния газ с 58 на 100

Причините за покачването на цената на природния газ е войната в Украйна и нарасналата неустановеност на доставките заради заканите на Русия да приключи подаването на газ.

През предишния месец бяхме очевидци на съществено повишаване на цените на европейските газови тържища, като единствено денем на откритото съвещание на КЕВР на 30 март цената се повиши с 15%, показват от енергийният регулатор.

Цените на природния газ на тържищата не престават да бъдат мощно подвластни от хода на военния спор сред Русия и Украйна. Ситуацията е извънредно динамична, налице са и други събития, които се чака да окажат директно въздействие върху тях. Русия разгласи, че от 1 април вкарва възнаграждение в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия задействаха първо равнище на проект за изключителни обстановки за обезпечаване на доставките на газ. Всичко това води до повишение на цените на природния газ, който България внася по контракта с „ Газпром “, отбелязва КЕВР.

Енергийният регулатор уточни, че е положил оптимални старания за понижаване на цената за месец април, като е употребявал всички вероятни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон покачването на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР