Цената на природния газ на нидерландската борса TTF надхвърли 340

...
Цената на природния газ на нидерландската борса TTF надхвърли 340
Коментари Харесай

Спираловидното поскъпване на газа събира извънредно министрите на ЕС

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF надвиши 340 евро за мегаватчас в петък, достигайки нов европейски връх. Междувременно договорите за доставка на електрическа енергия в Германия и Франция също чупят върхове. Тенденцията на бурно спираловидно повишаване тормози така и така напрегнатите политици на Стария континент. На този декор чешкият министър председател Петр Фиала (б.р. – Чехия е ротационен ръководител на ЕС) сподели, че ще свика изключителна среща на отрасловите министри, с цел да обсъдят ограничения за справяне с спешната обстановка.

Призивът идва, когато европейските цени на газа доближиха рекордно високо равнище над 343 евро за мегаватчас в петък, давайки рисков сигнал за енергоемките промишлености. Сред най-застрашените са производителите на торове и стъкло, както и редица представители на хранителния отрасъл.

Спот цената на синьото гориво на тържищата през вчерашния ден надвиши 3500 $ за хиляда куб. м. За съпоставяне, при започване на седмицата газът се търгуваше на 3000 $, а при започване на месеца – под 2400 $. 

Договорите за доставка на електрическа енергия през 2023 година във Франция и Германия пък доближиха исторически стойности, като надвишиха 10-кратно миналогодишните цени.

През юли министрите на Европейски Съюз се споразумяха за непринудено понижаване на националното търсене на газ с 15% сред август и март – цел, която може да стане наложителна, в случай че рецесията се изостри през зимата.

Референтната цена на газа в Европа скочи с съвсем една трета през последната седмица, защото търговци и комунални услуги бързат да обезпечат доставки преди настъпването на зимата.

Газът е в дефицит, откакто Русия понижи износа за Европа на основния водопровод „ Северен поток 1 “ през юни. Промишлеността също може да се изправи пред ограничавания през зимата, откакто времето застудее.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР