Цената на кръвта на черно в София се вдига. За

...
Цената на кръвта на черно в София се вдига. За
Коментари Харесай

Цената за сакче кръв на черно стигна 600 лева

Цената на кръвта на черно в София се подвига. За редките АВ и В групи тя стигна до 600 лева за едно сакче. В взаимозависимост от пола и килограмите на донора, едно сакче е сред 400 и 500 мл.

За по-често срещаните кръвни групи А и 0, цената е от 200 до 400 лева, заяви " България он Ер ".

Хората, извършващи търговията, са наясно с потребностите на обособените лечебни заведения, както и какъв брой мл кръв са нужни за дадена интервенция. Цените падат на половина през лятото, защото тогава плановите интервенции в лечебните заведения стопират поради горещините, оперират единствено по неотложност и търсенето понижава.

Търговията на кръв у нас е неразрешена, а глобата е до 1000 лева Повторно нарушаване може санкцията да скочи до 10 000 лева Въпреки това санкционирани няма, а пазарът с кръв се разраства.

Във Варна междинната цена на банка кръв е сред 100 и 150 лв., само че може да доближи 500, разясняват медицински експерти. Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но регистърът на платените кръводарители понижава, тъй като цената на кръвта е доста ниска - 90 лв. за литър.По към 12 500 кръводарители минават годишно през Кръвния център във Варна и подаряват кръв.

В Русе кръвта на черно надвиши 250 лв. за сакче. Ако кръвната група е от редките, а интервенцията е незабавна, сумата може да е към 400 лв.. Ромите в района са трансформирали кръводаряването в рентабилен бизнес. Обикновено стоят в региона на болничното заведение и чакат някой обезпокоен непосредствен на пациент да ги потърси. Разполагат със лист с телефонни номера на донорите на кръв и незабавно се обаждат при потребност. Обикновено донорът идва в границите на половин час.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР