Цената на килограм банани може да нарастне чувствително и около

...
Цената на килограм банани може да нарастне чувствително и около
Коментари Харесай

Експерти: Има недостиг на банани, цената им за Коледа може да стигне 5 лева

 Цената на кг банани може да нарастне сензитивно и към Коледа килограмът да приближи 5 лв.. Това страховито предвиждат специалисти от хранителната промишленост. Причината е, че в международен мащаб плодовете са атакувани от унищожителна мухъл, която на този стадий не може да бъде спряна, и продукцията на банани фрапантно понижава. Реколтата в този момент е с над 28% по-малка от плануваното, написа lupa.bg.

Болестта е най-широко публикувана в Латинска Америка, която е най-мащабният експортьор на жълтите плодове за целия свят. Заради плесента през последните месеци доставките на банани доста понижават и тежкото състояние евентуално ще засегне и България от средата на ноември. У нас потреблението на банани е най-голяма към коледните и новогодишните празници и разумно тогава търсенето е най-сериозно. Очаква се обаче след ноември цената на плодовете да се повиши съществено заради сериозния недостиг.

Плесента поразява бананите от типа кавендиш - 99% от продукцията по света е точно от този тип, като износът му се прави оценка на 13 милиарда $ годишно. Това е и най-популярният вид. Болестта се придвижва посредством дребни елементи почва и може да залепне за гумите на камионите, фермерското съоръжение и обувките на служащите. Трудно може да бъде лимитирана, а и в плантациите в Латинска Америка не се поставят задоволително старания за нейното ограничение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР