Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна

...
Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна
Коментари Харесай

Рекордно много жито, а защо хлябът поскъпва?

Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна макар рекордната годишна продукция от пшеница, при която добивът мина 7 млн. тона. Това сподели инспекция на „ Телеграф “.

В множеството градове в страната опаковка от 650 грама към този момент се продава по 1,20 лв. за брой. До 1,80 лв. пък стига опаковка от 830 грама от всеобщия самун. Очаква се до края на годината в някои райони да има още нарастване с към 20 на 100 поради високите цени на зърното, предвиждат от сектора.

Въпреки рекордните добиви предлагането на хлебна пшеница на борсата стига 516 лв. за звук с Данък добавена стойност, сочат данни на Софийската стокова борса.Средният рандеман от пшеница през тази година възлиза на 560 кг от декар, разяснява Костадин Костадинов, ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Големите количества се дължат на трудолюбието на работещите в бранша, нови технологии и не на последно място – времето беше удобно за посевите, уточни той. Цената на пшеницата у нас се въздейства от тази на външните пазари, тъй като зърното е борсова стока, изясни Костадинов. Причината за повишаването е, че търсенето на външните пазари е доста огромно.

Разходи

Не се чака понижение на цените у нас, защото разноските за производството са се повишили. Например торовете, с които се обработват насажденията, са поскъпнали двойно - от 320 лв. за звук през предходната година на 670-700 лв. за звук тази година. Препаратите също са поскъпнали, както и трудът, разяснява Костадинов. Цената на хляба се въздейства освен от брашното, само че и от горивата и цената на тока, който е поскъпнал двойно по отношение на предходната година, уточни още шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Борса

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търси сега на цена 400 лева./тон, а предлагането е на 410 - 430 лева./тон без Данък добавена стойност или 516 лв. с Данък добавена стойност, оповестяват от борсата.Фуражната пшеница пък се купува от 380 до 390 лева./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 310 лева./тон, царевица на 320 лева./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи съгласно брокерите цени – 850 лева./тон „ купува “ и 900 – 910 лева./тон „ продава “.

Дефицит има и на масла в международен мащаб, поради което не се чака да има основни промени и в цената на слънчогледа макар прогнозите за по-добри добиви през тази година по отношение на миналата, предвижда Костадинов.

Ново нарастване на цената на хляба и хлебните артикули до края на годината с към 20% чакат от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите във Варна. Така цената на хляба в комерсиалната мрежа може да доближи до 1,50 лева Причината е в фрапантното повишаване на електрическата енергия, както и повишаването на цените на главните първични материали за производството – брашно, сол, квас, горива и други. С нарастването на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% обстановката за хлебопроизводителите е доста напрегната, споделят хората в сектора.

Заплати

Също по този начин има скок на минималната работна заплата, която ще докара до растеж на разноските за възнагражденията на работещите в хлебопроизводството. Зaдържaнeтo нa рaбoтнaтa ръкa в ceктoрa e oт изключитeлнa вaжнocт, зaтoвa този разход се кaлкулирa в крaйния прoдукт.

При нac тe трябвa дa зaпoчвaт най-малко oт 1500 лева A за квaлифицирaнитe рaбoтници те възлизат на нaд 2000 лева, разясняват хлебопроизводители. Пoвишeниeтo нa цeнaтa нa хлябa мeжду 15 и 20%, кoeтo вкарват в мoмeнтa, нямa дa кoмпeнcирa нaпълнo рaзхoдитe им. Пo думитe нa хлeбaритe обаче някoи търгoвци злоупотребяват, като cи пoзвoлявaт нaдцeнки oт 90%.

Опасенията на потребителите са, че след повишаването на хляба ще скочат и цените на останалите храни и артикули. От Съюза на хлебарите пък считат, че има риск от идни банкрути в сектора, основно измежду притежателите на дребни фурни.

Горива и ток подвигат разноските за произвеждане

С 10 ст. е растежът в цената на хляба в Кюстендил, откри репортерска инспекция на „ Телеграф “. Увеличението е от към месец и половина, като повода за това са по-скъпите горива и консумативи.

„ Цената на хляба е обвързана освен с пшеницата. Дори и да имаме свръхпроизводство, има и други фактори, които оказват значително въздействие. Всичко нараства – консумативи, ток, гориво. Към този миг един самун от 850 грама се предлага по 1,65 лева, като цената е идентична за бял, стандартизиран и „ Добруджа “.При по-малките грамажи – 630 грама, цената е 1,10 лева, като още веднъж няма значение за типа на хляба.

„ Транспортните разноски при нас са огромни, да не приказваме, че при заместването и изпичането на хляба отиват по най-малко 3 часа. Всеки от нас има разнообразни пекарни, а цените на газа, нафтата и тока са осезаемо по-високи.Не считам, че би се отразило на българския консуматор сходно нарастване “, разяснява един от огромните производители на самун в района.

Според търговците от квартални магазини потреблението на самун се усилва през лятото за сметка на зимата, когато пада. „ Хората си дояждат хляба до коричка през зимата. Не разрешават изхвърляне, тъй като зимата е много по-тежък сезон – имаме към този момент по-високи сметки за ток, газ, всичко става много по-скъпо, а да не приказваме и за празниците “, изяснява още и кюстендилецът Димитър Иванов.

Рекордните добиви на пшеница надали ще доведат до поевтиняване на хляба, само че е допустимо да забавят доста ново повишаване. Най-вероятно цените ще се стабилизират най-малко до края на годината, предвидиха производители от Хасковска област.

Според тях до поевтиняване няма да се стигне, тъй като токът за промишлените предприятия и горивата сега са доста скъпи. Пшеницата към момента не е поевтиняла, само че даже и цената й да тръгне надолу, това единствено ще компенсира скъпите горива и тока, както и увеличените приходи поради повдигането на минималната заплата.

По селата минават на преоценен

Преоценен самун на половин цена се търси всеобщо по селата във Велико Търново, сподели инспекция. По принцип търговците го продават за храна на животни, само че хората считат, че е изцяло кадърен за консумация и си го купуват за себе си. Цената му е към 0,50-0,60 ст. за брой. С 10-15 ст. е скочила цената на хляба в града и сега опаковка от 650 грама са продава сред 0,75 лева и 1,20 лв..Обяснението на хлебарите е, че повишението се налагало поради повишаването на всичко останало и техният отрасъл нямало по какъв начин да остане на загуба. Но пък дадоха обещание, че в случай че не последва повдигане цените на тока и горивата, ново нарастване няма да има.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР