Цената на газа трябва да започне да пада през есента,

...
Цената на газа трябва да започне да пада през есента,
Коментари Харесай

Експерт обясни защо 2/3 от азерския газ е на по-висока цена

Цената на газа би трябвало да стартира да пада през есента, когато бъде пусната връзката Комотини – Стара Загора. Тогава количествата от Азербайджан, които са към 1 милиард кубика, ще влизат през тази връзка и цялото количество би трябвало да е на цената, на която е подписан договорът на база формулата на нефтените съставни елементи. В момента 30% е ниската цена от азерския газ, а останалите 70% са съвсем колкото е пазарната цена сега, колкото е на борсата.

Това изясни пред " Факти.бг "  експертът Красимир Манов. По думите му,  300 млн. кубика газ са на към 1/3 от сегашната цена. Другите 70%, които отново ги взимаме от Азербайджан, са на пазарна цена, тъй като не ги получаваме през връзката Комотини – Стара Загора. А ги взимаме през Кулата - Сидирокастро. " Просто ги взимаме през друга точка, която не е дадена в самия контракт. И това е повода азерите да споделят, че количеството излиза отвън обсега на контракта и се калкулира по високата цена. А ние би трябвало да ги взимаме, тъй като другояче хептен ще останем без газ ", разяснява Манов.

 По думите му, търсенето сега е доста огромно и това е повода цената да се задържа към 2100 $ за 1000 кубически метра. Това значи, че тези седем танкера /б.ред. за които сподели Кирил Петков/, които са към 700-800 милиона кубика газ, ни трябват.

" Три танкера ще дойдат до края на годината и четири са през идната. И по този начин дефицитът ни стига към 1 милиарда кубика. Именно дефицитът следва да бъде контрактуван. Дали ще е отново с танкери, дали ще е от Турция, дали ще е от Гърция, дали ще е от „ Газпром “, уточни Манов.

Според него „ Газпром “ също е алтернатива за набиране на газ. " Ние имаме директна връзка, а тръбата влиза непосредствено в България. Тук комплицираното е обвързвано с политическата обстановка. Винаги съм казвал, че цената на нефта и газа се дефинира по политически аргументи, а не по пазарни. И това е поради войната в Украйна. Така че комплицирани решения би трябвало да взима служебният кабинет, само че би трябвало да ги вземе, би трябвало да се излезе от тази обстановка ", безапелационен е специалистът.

Той разяснява и финансовото положение на " Булгаргаз ".

" За да приказваме тъкмо, някой би трябвало да извади точните числа. Едни споделят, че сдружението няма капитал, а други, че финансовото му положение не е чак толкоз неприятно. Министърът на енергетиката би трябвало да види и каже какво му е действителното положение. Но във всички случаи не е това, което беше. Просто там тези, които ръководят - имам предвид изпълнителния шеф, който е отново от „ МЕТ Енерджи “ и с всичките му „ чудеса “, които сътвориха като медиатори, и са все негови заслуги, би трябвало да бъдат тествани. Министърът ще си взима решенията, само че, съгласно мен, не виждам по какъв начин тези хора ще останат. Големи нелепости сътвориха и чакам да ги махнат ", сподели Красимир Манов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР