Цената на газа е ниска, защото газохранилищата се запълниха, но

...
Цената на газа е ниска, защото газохранилищата се запълниха, но
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Цената на газа е ниска засега, но ще се оскъпи отново през зимата

Цената на газа е ниска, тъй като газохранилищата се запълниха, само че това се случи на високи ценова нива. Когато в този момент започваме да черпим от тях, миксът ще се оскъпява през зимата. Излишъкът в бюджета ще бъде стопен доста бързо. Цената на енергоресурсите ще продължи да е релативно висока. Това съобщи икономистът Кузман Илиев за " Твоят ден " по Нова тв.

По думите му Китай стопира да продава нефт, а Съединени американски щати ще желае ограничаване на втечнения газ. " Инвестициите са замръзнали, не съм оптимист, че има задоволително артикули, че да свалим инфлацията. Има и вътрешни фактори за нея, за които са отговорни политиците. Например дефицитът, който когато е захранван с външен дълг, значи, че това са външни пари, вкарани в нашата система. Не е стабилно настоящите разноски да се финансират с дълг. Компенсацията е краткотрайно решение. Свръхпечалбите на енергийните сдружения са значими за реинвестиция в системата ", акцентира той.

Според икономиста Георги Ангелов доста от моторите на инфлация стартират да изчезват - петролът, природният газ. " Цената им понижава и това ще е стабилно. Изключението от ембаргото за импорт за нефт също може да донесе изгода. Тези неща дават опция да забележим края на инфлацията ", счита той.

Ангелов уточни, че 1,2 милиарда на месец се харчат за обезщетения, а сумата се равнява на тази за пенсии. " Никой не желае да поеме отговорност, може би няма да има държавно управление. Вероятно министърът на финансите ще би трябвало да внесе проектобюджет и да каже за кое може и за кое не може да се дават пари. Те би трябвало да се насочат към най-нуждащите се ", сподели още икономистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР