Цената на енергията за бизнеса в България вчера счупи рекорд

...
Цената на енергията за бизнеса в България вчера счупи рекорд
Коментари Харесай

Токът счупи рекорд, бизнесът: Свиваме производството и съкра...

Цената на силата за бизнеса в България през вчерашния ден счупи връх - 413.24 лева за мегаватчас. За през днешния ден обстановката наподобява с една концепция по-добре - в сегмента „ Ден напред “ блоковата цена пада до 398.35 лева за мВтч, сочат данните на Българската самостоятелна енергийна борса. Намалението обаче е алегорично и даже няма да се усети от бизнеса, притиснат до стената от шеметния растеж на главен индустриален разход.

Галопът в цените на тока не е проблем единствено на бизнеса. По веригата това ще се отрази на всеки чрез повишаването на храни и артикули от първа нужда и услуги, без които не можем. Ако скъпият ток обаче се задържи още дълго, ще би трябвало да се вземат сложни мениджърски решения и да се реже „ на месо “ - някои предприятия ще затворят, до момента в който цената се усмири, други ще понижат производството единствено до количества, с които да изпълнят към този момент подписани контракти. С рухването на работата може да се стигне и до понижаване на чиновниците.

„ Болна тематика “ - по този начин с две думи Георги Петков, изпълнителен шеф на " БТЛ Индърстрийз " - дружество за медицински произведения, разказва обстановката. Сега заводът не е толкоз огромен консуматор на ток, а откакто се построи новата постройка (на мястото на някогашната кожарска фабрика „ Пулпудева) и производството се измести там, имат проект Б.

Проектирали сме всичко по този начин, че на покрива да има слънчева система,

чието произвеждане да използваме за лични потребности, описа Петков. Тя е с дребен потенциал и няма да продаваме сила на енергодружество. Това е по-лесният метод, в противоположния случай процедурата е доста тромава, споделя мениджърът. Георги Петков е член на борда на шефовете на PPS Manufacturing - фабрика за нитрилни ръкавици. Производството в нея би трябвало да започва през април следващата година и за този обект ситуацията изобщо не е розово - мястото е газифицирано и редом с това ще се употребява и ток. Като виждам и двата енергоизточника по какъв начин стремително порастват, ми е мъчно да преценява по какъв начин ще се оправяме, разяснява Петков.

Надява се, че до пролетта цените ще се усмирят

Собственикът на фабриката за бонбони „ Алпи “ в Асеновград Венцеслав Пейчев пък споделя, че графикът му в последните месеци е ангажиран в огромната си част от срещи с контрагенти. И то с една цел - опит за предоговаряне на към този момент съществуващи контракти за поръчки. " Ние работим сред 30 и 50 % за експорт. Но даже и с сътрудници за вътрешния пазар сключваме дълготрайни контракти - за 6 или 12 месеца ", показва той. От лятото насам поради цените на тока се постанова да вършим непрестанно опити да разбираем обстановката и да предоговорим нови цени. Процесът обаче не е едностранен. Наши снабдители, в това число и от други страни, също влизат в същия сюжет, макар че и с тях имаме дълготрайни връзки, разказва комплицираната връзка Венцеслав Пейчев. Предприятието също е газифицирано, само че и това не е избавление в сегашния миг. Ако стане доста, доста неприятно и нетърпимо ситуацията, ще се наложи да съкратим производството и да останат единствено по-скъпите ни артикули. Това обаче ще докара до понижаване на личен състав, макар че тъкмо сега още веднъж набираме фрагменти поради огромни поръчки, хипотетично разсъждава мениджърът. На него също му се върти концепцията да стане " самостоятелен " от търговците на ток и енергийната борса и да влага в слънчева централа, която да зарежда единствено фабриката.



Още на първа копка на новия цех на БТЛ бе оповестено, че на покрива ще има слънчева централа

Българският бизнес заплаща по-скъпо от немския и френския

Българският бизнес през вчерашния ден плащаше най-скъпия ток в цяла Европа. Цената за един мегаватчас на Българската борса IBEX в пазарния сегмент „ Ден напред” бе 211.29 евро. В Гърция, с чиято енергийна борса сме обединени, силата струваше 204.71 евро, а в Румъния - 203.75 евро. Приблизително същата - 203.48 евро/мВтч коства токът в Италия. Оттам нататък разликите са големи. Германската промишленост плащаше 167.84 евро/мВтч, френската - 183, а Испания и Португалия - 184.48 евро/мВтч.

Прогнозите отсега нататък също не са положителни. Цените на енергоносителите ще не престават да порастват, счита Добри Митрев, ръководител на Българската стопанска камара.

„ А тези скокове в цената на електричеството и природния газ са, меко казано, притеснителни. Те са стрес в цялата стопанска система, изключително във високопроизводствените браншове ", добавя той.



Цените в Европа за вчерашния ден

Да се молим за топла зима

В огромна степен скокът на цените е поради неизвестността каква ще бъде зимата. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков завчера в телевизионно изявление. Факторите, които дефинират цените, са разнообразни: цената на газа, цените на въглеродните излъчвания. Много е значима и прогнозата каква зима ни чака. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да способства за намаляване на цените, добави той.

Живков бе безапелационен във връзка апелите за прекъсване на износа, че страната ни не е „ в догадка на дефицит на електрическа енергия “, и по тази причина прекъсване на износа ще е безсмислено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР