Цената на едро на природния газ от септември може и

...
Цената на едро на природния газ от септември може и
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ прогнозира поскъпване на природния газ

Цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от в началото плануваната от " Булгаргаз " , съобщи изпълнителният шеф на сдружението Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Темата бе точно цената на синьото гориво , предлагана от публичния снабдител, която планува поевтиняване с 0,67 % на природния газ за септември.

" Булгаргаз " разгласи по-рано през месеца, че предлага за одобряване цена на природния газ за септември от 59,27 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, само че през последните 2 седмици имаше доста покачване на цената на синьото гориво на борсата в Холандия, сподели Деница Златева. Вчера пазарите се успокоиха и стигнаха котировки от 34-35 евро на мегватчас, уточни тя.

Ако цената на газа на тържищата остане висока, това би довело до нарастване от 5,5-6 % по отношение на първичното предложение от 59,27 лв. до равнища от 62,90 лв., сподели още Златева. До края на август обаче има още една седмица, пък и " Булгаргаз " може да компенсира част от това нарастване и да не го трансферира напълно на контролирания пазар, сподели още Деница Златева.

Нека българските жители бъдат спокойни, че " Булгагарз " ще обезпечи нужните количества природен газ , добави Златева. Компанията има контракт с Азербайджан, има ресурси в " Чирен ", завършват договарянията за доставки по десетгодишен контракт, който ще обезпечи още 1 милиард кубични метра синьо гориво. В сдружението нямаме терзания - ще има газ, повтори изпълнителният шеф на държавния газов търговец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР