Цената на акциите на AstraZeneca се повиши в четвъртък, след

...
Цената на акциите на AstraZeneca се повиши в четвъртък, след
Коментари Харесай

Astrazaneca с ново лекарство за затлъстяване и диабет

Цената на акциите на AstraZeneca се увеличи в четвъртък, откакто разгласи многомилиардна договорка с китайската биофармацевтична компания Eccogene за произвеждане на ново лекарство срещу диабет и затлъстяване.

В настояща информация за вложителите мултинационалната фармацевтична група също регистрира общи доходи от 33,8 милиарда $ за първите девет месеца на 2023 година, което е растеж от 5%, макар внезапния спад в продажбите на ваксини против Covid-19.

AstraZeneca, която стана нарицателно по време на пандемията Covid-19, когато създаде една от първите ваксини, утвърдени на пазара, сподели обаче, че продажбите й са намалели с близо 2,9 милиарда $ от началото на януари до края на септември, защото търсенето му спадна.

Въпреки това, мощните резултати в други категории въпреки всичко разрешиха на англо-шведската компания да регистрира позитивна траектория на напредък през третото тримесечие (Q3) с общи доходи от медикаменти, които не са против Covid-19, с 13% повече спрямо предходната година.

„ Като се има поради инерцията през годината досега, ние увеличихме нашите целогодишни насоки за общите доходи, като се изключи медикаментите за Covid, както и за Core EPS “, сподели в изказване Паскал Сориот, основен изпълнителен шеф на AstraZeneca.

AstraZeneca също разгласи по-нататъшни проекти за вложение в своите проучвания и разработки (R&D) за медикаменти за рак.

„ Нашето портфолио от биспецифични има капацитета да размени инхибиторите на контролните точки от първо потомство в редица ракови болести “, акцентира също Сориот.

Той добави, че компанията е стартирала фаза 3 на изпитване на молекули с висок капацитет през третото тримесечие, което може скоро да докара до утвърждение на пазара за ново онкологично лекарство.

Сориот също означи съглашението, подписано с китайската фармацевтична компания Eccogene, за създаване на лекарство, употребяващо характерна молекула, която „ би могла да предложи значим прогрес, както като монотерапия, по този начин и в комбинации, за почти един милиард души, живеещи с кардиометаболични болести като тип- 2 диабет и затлъстяване ”.

Ново лекарство за затлъстяване и диабет

AstraZeneca заплаща предплатено 185 милиона $ на новия си китайски сътрудник, защото съглашението проправя пътя за повече научноизследователска и развойна активност към ново перорално лекарство един път на ден.

Въпросната дребна молекула в договорката е известна като ECC5004. Той работи като рецепторен агонист, предизвиквайки биологичен отговор в мозъка или клетките. Разработването на перорално лекарство би трансформирало играта, защото до момента се предлага единствено под формата на инжекции.

Сделката, която беше оповестена в четвъртък, планува, че AstraZeneca ще заплати 1,825 милиарда $ на Eccogene „ в бъдещи клинични, регулаторни и търговски стадии “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР