Цена от 5 лева за литър олио в магазините е

...
Цена от 5 лева за литър олио в магазините е
Коментари Харесай

Няма да позволим чрез спекула да изнудвате българския народ

„ Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера “ – това разгласи министърът на стопанската система Корнелия Нинова след края на днешното съвещание на Министерския съвет.

" Производствената цена на литър олио е 2 лв. " - продължи Нинова и изясни:

" Сами разбирате, че разликата от два до пет лв. не е оправдана облага, нито е опрощение за нарасналите цени на горивата. Твърдението от през днешния ден, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от аргументите за повдигането на цените не е основателно.

В България сега имаме 1 500 000 тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина произвеждане на олио . Така че липса на суровина няма! Това, което виждаме през последните дни е по какъв начин притежателите на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количество в хранилища, във заводи в очакване цената още да се вдигне или в очакване да го изнесат на още по-високи цени.

Причината е, че сега в Европа и в света има дефицит на слънчогледово семе и цената на интернационалните пазари скочи. Независимо, че цената се покачва на пазарен принцип, има страна " – акцентира Нинова.

„ Нашата роля е да помогнем на българския народ в този труден  миг и да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни и нощи, на гърба на българския народ и на повишението на цените.

Има механизми да спрем това: От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за монопол, картел, господстващо състояние, с потребление на всички благоприятни условия в закона и цялостни инспекции.

Комисията за отбрана на потребителите от няколко дни е в инспекции. Ако би трябвало, ще влезем във всеки склад, с цел да установим какво се случва. Агенцията „ Стокови тържища и борси “ ревизира хранилища, с цел да откри какво се крие " - изясни Нинова.

" Искаме да кажем на операторите в българската стопанска система – страната постоянно ще поддържа белия бранш, бизнесмените, които работят на пазарни правила и в конкурентна среда. Но на тези, които сега се пробват да печелят свръхпечалби на гърба на българския народ, ще кажа: Ще срещнете цялата мощ на страната с всичко, което ни разрешава законът.

Всички институции ще бъдат вдигнати на крайник и няма да позволим посредством далавера да изнудвате българския народ в тези сложни моменти на рецесии " - акцентира министърът на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР