Цена от 5 лева за литър олио в магазините е

...
Цена от 5 лева за литър олио в магазините е
Коментари Харесай

Нинова сезира КЗК за спекула с цените на олиото

Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера, индустриалната цена е 2 лева - разликата не е оправдана . Неоснователно е и изказванието, че прекъсването на вноса от Украйна е повишило цената. Това сподели министърът на стопанската система Корнелия Нинова след съвещанието на Министерски съвет. Тя даде данни, че в България има 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4.5 г произвеждане на олио, изрично няма липса на суровина.

" Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количество в складовете в очакване да се вдигне цената, да се изнесе на по-високи цени, защото цената скочи на интернационалните пазари ", изясни Нинова. На въпроса дали това не е главен пазарен принцип, тя отговори: " Има страна - нашата роля е да помогнем и да спрем спекулата с цени, няма да позволим малко на брой да станат милионери на гърба на българския народ ".

От през днешния ден се задвижва Комисия за защита на конкуренцията за монопол и картел, КЗП е на инспекция от няколко дни, ще се влезе във всеки склад, ревизират се стокови тържища и борси, заяви още министърът.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев добави, че държавното управление не прибягва към ограничения, а работи посредством пазарни механизми за " изкупуване на годишна продукция " - за задачите на държавния запас.
 Държавата влиза на пазара на зърно
Държавата влиза на пазара на зърно

По този метод земеделските производители ще могат да осъществят своята продукция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР