„Целта ни е възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители“. Това

...
„Целта ни е възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители“. Това
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Целта ни е възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители

„ Целта ни е допустимо най-голяма поддръжка за земеделските производители “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред bTV. „ По сметките на земеделските производители ритмично постъпват средства “, сподели министърът по отношение на директните заплащания.

Той напомни, че всяка държавна помощ би трябвало да бъде нотифицирана от Европейската комисия (ЕК). Аграрният министър добави, че Комисията към този момент е предоставила краткотрайна рамка за превъзмогване на следствията от войната в Украйна.

За плануваните 143,5 млн. лева по Ковид помощта министър Иванов уточни, че приемът към този момент е почнал.

Той посочи, че от препоръчаните от Европейска комисия 500 млн. евро изключителна поддръжка за всички държави-членки България ще получи 10,5 млн. евро с опция за спомагателни 200% над тази сума, обезпечени от националния бюджет.

Аграрният министър разгласи, че Министерството на земеделието ще отбрани пред Министерството на финансите увеличението на помощта с тези 200%, тъй че да се обезпечи в допълнение подкрепяне за животновъди и растениевъди.

Министър Иванов напомни, че дружно с 14 страни членки България изиска да бъдат отпуснати до 5% от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за подкрепяне на земеделските производители поради следствията от войната в Украйна.

„ Трябва да търсим вид за поддръжка на свиневъди и птицевъди по линия на хуманното отношение към животните “, сподели доктор Иван Иванов.

За плануваното изкупуване на зърно за обезпечаване на продоволствена сигурност той разяснява, че Министерството на земеделието е направило нужната организация и е основана работна група с представители на Министерството, Национална агенция за приходите, ДАНС и Министерство на вътрешните работи, с цел да има оптималната бистрота в този развой.

„ Получихме 1,1 милиарда лева от Министерството на финансите по специфична сметка. В момента текат законови процедури, които следва да бъдат спазени, като увеличение на капитала на сдружението, определено с решение на Министерски съвет – „ Врана “ ЕАД, и вписването на нарастването от Агенцията по вписванията “, съобщи министър Иванов. По думите му откакто вписването към този момент е реалност, изкупуването може да стартира в най-кратки периоди.

По мотив контрола върху качеството на храните на българския пазар министър Иванов напомни, че в съдружното съглашение е планувано Българската организация по сигурност (БАБХ) да излезе от МЗм и сега върви промяна в Агенцията. По думите му това се прави точно за усилване на контрола.

„ На границата текат инспекции на всички институции, защото там са допускани доста съществени нарушавания. По този метод подсигуряваме и реализацията на продукция, която нашите аграрни производители създават на територията на България “, съобщи в умозаключение министърът на земеделието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР