Целта не е да се спасяват човешки животи, а да

...
Целта не е да се спасяват човешки животи, а да
Коментари Харесай

Проф. Ангелов за новия COVID план: Писан е от хора, които никога не са стъпвали в болница

Целта не е да се избавят човешки животи, а да не се затварят стопански браншове, възмути се някогашният здравен министър
Проф. Костадин Ангелов разкритикува остро новия проект на държавното управление за справяне със здравната рецесия.

„ Вчера беше показан следващия проект за справяне с пандемията, бяха обявени няколко вести, доста искания и много премълчани неща. Първата вест беше, че проектите досега са неразбираеми, което значи, че проектът „ Кацаров “ и проектът на служебното държавно управление е оценен като неразбираем и с приемането на сегашния проект той е хвърлен в кошчето. Тази горделивост на служебното държавно управление към този момент е в кошчето, а за изработването на този проект, който докара до най-високата смъртност от коронавирус в страната, беше даден и златен орден. Настояваме този златен орден да бъде върнат на Министерството на здравеопазването, с цел да бъде даден на хората, които са почтени да го получат. Второ имаше изявена рекламация, че този проект е първият. Определено, министър председателят Петков има доста неща, които би трябвало да усъвършенства в връзката си, само че дано да стартираме от аритметиката. Този проект е третият поред. Първият проект беше изработен от нашето държавно управление в края на месец юли 2020 година и показан пред Народното събрание през ноември 2020 година “. Това съобщи по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в Народното събрание някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че разлиствайки проекта на новото държавно управление, му прави усещане, че той е наукообразен, с липса на всевъзможни практични благоприятни условия за дейности по време на тази коронавирус вълна.

„ Гледайки специалистите, които го пазят, разбирам, че той е писан от хора, които в никакъв случай не са влизали в лечебно заведение и в никакъв случай не са се занимавали с заболели пациенти от COVID-19. В него се говореше за клъстъри. Целият проект е функционалност на интензивните кревати. Това е доста лъжливо, тъй като той споделя, че страната ще се затвори при 80% претовареност на интензивните кревати. Това досега не се е случвало. Не се е случвало, тъй като тези кревати са заети и от пациенти, които нямат COVID-19. Максимумът от заети кревати досега е бил 880-1200, под 80%, т.е. не знам дали разбирате логиката на този проект. Той не преследва човешки цели, той преследва единствено стопански цели – да нямаме затваряне “, безапелационен бе проф. Ангелов.

По думите му ролята на подобен проект е доста ясна.

„ Той би трябвало да пази българските жители, да стопира разпространението на заболяването, да не разрешава да се заразяват доста хора и да избави оптимално доста животи. Тук такава цел не е сложена. Тук ние тичаме след събитията, водейки се от заетостта на интензивните кревати, т.е. за нас няма значение какъв брой хора ще се разболеят, а просто ще го установяваме и когато те към този момент са в болница, ще предприемем ограничения. Това е една гигантска неточност “, счита депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той даде и следния образец:

„ Вземаме Великотърновска област, болничното заведение във Велико Търново има осем интензивни кревати. Когато са цялостни осемте интензивни кревати, болничното заведение е в алената зона. Тези заболели са доста тежки, доста постоянно техния излаз е съдбовен. Ако през днешния ден изгубят живота си четири индивида от тези осем и двама бъдат изписани здрави, автоматизирано Велико Търново става в светлозелената зона “.

По думите му броят на реанимационните кревати е неравномерно разпределен в страната.

„ Половината от тях са в София. София сега е с най-голяма заболяемост, само че е в светлозелената зона и то за какво – тъй като задачата не е да се избавят човешки животи, задачата е да не се затварят стопански браншове, тъй като държавното управление не може да вземе съответни стопански ограничения да ги компенсира “, уточни той.

„ И както споделяше един мой доктор, от който съм се учил в реанимация „ Умножаваме череши и получаваме щайги най-после “. Ето това е показаният проект на държавното управление за справяне с пандемията “, сподели още проф. Костадин Ангелов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР