Целта на тези промени е да подобрим избирателния процес. Защото

...
Целта на тези промени е да подобрим избирателния процес. Защото
Коментари Харесай

ГЕРБ, ОП и Воля с коментар за промените в Изборния кодекс

Целта на тези промени е да подобрим изборния развой. Защото сега има една неравнопоставеност сред определените, защото първия може да влезе с националната или общинска квота от 10 000 гласа, а пък преференцията да е 1000 гласа. Това е правният претекст, само че следва да забележим какво ще се случи по време на гласуването през днешния ден в пленарна зала. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия националният представител от ГЕРБ и член на правната комисия в Народното събрание Мария Илиева.

По отношение на това да отпадне възбраната за оповестяве на резултатите от изборния ден Илиева уточни, че този спор не е завършил, защото към момента участват и двете гледни точки. Според нея концепцията е да няма привилегировани медии, защото през обществените мрежи всяка медия може да качи резултатите от вота под някаква форма без по-късно да носи наказателна отговорност.

На въпрос, обвързван с предлагането на "Воля " да бъде въведено видеонаблюдение по време на изборния развой, депутатът от ГЕРБ счита, че тази концепция е по-скоро нереализируема.

,,Какво би се случило, да вземем за пример, в случай че една камера спре да работи? Как ще убедим хората, че в съответния случай няма операция? Има и нещо друго – тук става въпрос за 24 000 часа запис. Кажете ми, кой ще има физическата опция да седне и да изгледа 12 000 записа с дълготрайност час или два?'', попита Илиева.

От своя страна националният представител от Обединените патриоти и зам.-председател на правната комисия Християн Митев съобщи, че с актуалните промени в Изборния кодекс се цели да бъде предотвратен също по този начин корпоративният и следен избор.

,,Преференциалният избор ще се дефинира на база национална или общинска квота. Досега 7% беше преференциалния избор от всички гласове, подадени за кандидатската листа на съответната партия'', разясни депутатът.

,,Ние от "Обединени патриоти " сме срещу отпадането на оповестението на данните в изборния ден, тъй като по този метод се обезсмисля денят за размисъл и може да повлияе на гласоподавателите, защото хората имат вяра повече на медиите, в сравнение с социологическите организации. Може би трябваше да се затегнат повече разпоредбите, в сравнение с да отпадат'', показа Митев.

,,Изглежда някой се опасява от тези преференции. Ние нямаме никакви терзания от кого ще бъде преместен, защото съгласно нас във всяка листа би трябвало да има хора, които би трябвало да бъдат почтени. Нека да се даде право на българските жители да гласоподават за персони, които са се потвърдили, а не такива, които влизат в Европейския парламент и никой не знае с какво се занимава'', съобщи от своя страна националният представител от "Воля " Кръстина Таскова.

По тематиката с видеонаблюдението тя разгласи, че е належащо да има техническа обезпеченост, с цел да няма проблем с която и да е камера.

,,Когато бъде подадена тъжба, постоянно ще може да бъде тестван записът и да се види дали всичко е редно'', аргументира се Таскова за потребността от камери.

Относно тематиката с отпадането на оповестението на данните в изборния ден Таскова изрече мнение, че е недопустимо да се трансформира законът.

,,Неприемливо е да се трансформира законът. Това се прави само за операция на обществото и всякакви внушения за спечелили, втори, изпреварващи...'', добави депутатът от Воля.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР